Auto blog
Image default
Auto’s en Motoren

Chiptuning

Een fijne, snelle auto is voor de één gewoon praktisch, voor de ander pure passie. En er is steeds meer mogelijk, niet alleen het uiterlijk van een auto kan geheel naar eigen wens worden vormgegeven, óók de prestaties van de auto kun je tegenwoordig zelf bepalen door middel van chiptuning.

Wat is chiptuning?

Chiptuning betekent het aanpassen en optimaliseren van de ECU (Electronic Control Unit) van een auto. Het doel van chiptuning, ook wel ‘remapping’ genoemd, wordt meestal uitgevoerd om het vermogen te bevorderen óf het brandstofverbruik van de auto te verlagen.

Hoe werkt chiptuning in de basis?

Bij chiptuning wordt de originele software van de auto uitgelezen, waarna een programmeur de instellingen van de auto gaat herprogrammeren. De turbodruk wordt aangepast, brandstofinjectie wordt verhoogd of verlaagd en eventuele begrenzers worden verwijderd. Door het uitvoeren van diverse aanpassingen worden de prestaties van de auto verbeterd. Wanneer alles naar wens is afgesteld en dus ‘getuned’ is, worden de nieuwe eigenschappen op de ECU van de auto opgeslagen.

Waar moet je op letten bij chiptuning

–       Zorg dat het onderhoud aan de auto grondig en op correcte wijze uitgevoerd is. Gebrekkig onderhoud kan ook tot prestatieverlies leiden!

–       Laat chiptuning uitvoeren door een vakman met passie.

–       Kijk naar ervaringen van klanten

–       Een goede chiptuner zorgt niet alleen dat je sneller kan rijden, hij zorgt ook dat je lékkerder kan rijden.

Resultaat van chiptuning

Met chiptuning is het mogelijk om 25 tot 30 procent meer vermogen te realiseren. Óf juist een verbruiksreductie van 5 tot 10%. Uiteraard is het effectiever om een keuze te maken tussen chiptunen met als doel ‘meer vermogen’ óf juist ‘minder verbruiken’. Beiden is haast een onmogelijke opgave, of in elk geval niet erg rendabel.