Auto blog
Image default
Auto’s en Motoren

De achterruit van uw Audi laten vervangen zonder gedoe

Met een beetje technische kennis, het juiste gereedschap en genoeg vrije tijd, kunt u doorgaans aardig wat klusjes aan de Audi zelf uitvoeren. Vooral de oudere Audimodellen zijn interessante hobbyobjecten, vooral omdat hier nog niet zoveel features en elektronica gebruikt is. In het geval van ruitschade is zelf klussen ook geen straf wanneer het om de zijruiten van uw Audi gaat. De voorruit en achterruit zijn echter een heel ander verhaal. Kunt u deze ook zelf vervangen of is het verstandiger om dit uit te besteden?

De voorruit of achterruit vervangen van een Audi

Een autoruit vervangen van een Audi is geen rocket science wanneer het om de zijruiten van de auto gaat. Dit is een klus die u vaak relatief eenvoudig zelf kunt doen wanneer u technisch inzicht en het juiste gereedschap heeft. Maar een voorruit of achterruit van een Audi zit niet in een handig raammechaniek gemonteerd. Deze zijn gelijmd en dan wordt het lastiger om hiermee aan het werk te gaan. Zeker wanneer u vergeet een nieuw raamrubber mee te bestellen voor de voorruit, want deze moet in bijna alle gevallen ook vervangen worden bij ruitvervanging. Bij het vervangen van de achterruit komt het echter zelden voor dat het raamrubber (indien aanwezig) vervangen moet worden. 

Waarom is het zo lastig bij de voor- en achterruit van de Audi?

Er zijn een aantal redenen waarom het vervangen van een Audi-voor- of achterruit aanzienlijk lastiger is. De eerste reden is de omvang en het gewicht van het autoglas. Deze ruiten zijn niet zo handzaam als de zijruiten en wegen aanzienlijk meer. U zal niet de eerste zijn die de nieuwe ruit of de Audi beschadigt tijdens de demontage of montage van de nieuwe ruit.

Daarnaast hebben de twee ruiten vaak veel meer aansluitingen, zoals verwarmingsdraden en antenne-aansluitingen die extra aandacht nodig hebben. De achterruit vervangen van uw Audi kunt u wel zelf wanneer u technisch bent, de juiste gereedschappen heeft en hulp kunt vinden, maar makkelijk is het niet. Tenzij u natuurlijk veel ervaring heeft met het vervangen van achterruiten. Het zelf vervangen van de Audi-voorruit is echter geen aanrader, tenzij u zelf specialist bent. 

De achterruit laten vervangen van de Audi is veel te duur… of toch niet?

Heeft u besloten dat u het vervangen van de Audi-achterruit toch liever uit wilt besteden, dan is het goed om te kijken naar de after market achterruiten en niet bij de dealer te beginnen. De Audidealer rekent namelijk hoge prijzen voor de merkruiten die verkocht worden. Niet omdat het enorm goede ruiten zijn, maar omdat er een merklogo in de achterruit verwerkt is. Dit logo doet niets voor de kwaliteit van het autoglas, het zorgt er alleen voor dat de ruiten uitsluitend door Audidealers verkocht mogen worden.

After market autoglas heeft geen merklogo. De ruiten worden in dezelfde fabrieken gemaakt en voldoen aan identieke eisen. De autoruit vervangen van de Audi wordt op die manier betaalbaar en aangezien de montage volledig geregeld wordt, heeft u er ook nog eens geen omkijken naar. Geen ijzerdraden, messen, zuchtende buurman en meters tape om de auto en nieuwe autoruit te beschermen, maar gewoon rekenen op FOCWA-gecertificeerde montagespecialisten die precies weten waar zij op moeten letten.