Auto blog
Image default
Auto’s en Motoren

Distributieriem vervangen

Wat is een distributieriem en hoe ziet het eruit?

De distributieriem is een belangrijk onderdeel van de auto, hoewel deze riem niet zichtbaar is. De explosieve kracht van verbranding van brandstof zorgt ervoor dat de cilinders van de motor met kracht naar beneden worden gedrukt. De cilinders zijn met een stang bevestigd aan een krukas. Door de op een neergaande beweging van de cilinders wordt de krukas in beweging gebracht. De krukas drijft de bovenliggende nokkenas aan doormiddel van de distributieriem. Door de distributieriem gaat de nokkenas draaien. Deze nokkenas opent de in- en uitlaatkleppen. Deze kleppen zorgen ervoor dat er lucht, of een combinatie van lucht en een brandstofmengsel wordt aangevoerd en dat uitlaatgas wordt afgevoerd.

Een distributieriem is gemaakt van rubber en heeft een zwarte kleur. Dit komt doordat er bij de vervaardiging van rubber roet wordt toegevoegd. Om te voorkomen dat de distributieriem doorslipt hebben ze de riem voorzien van ‘tanden’. De tanden van de distributieriem vallen in de tandwielen van de nokkenas en de krukas. Hierdoor kan de overbrenging tussen de krukas en de nokkenas in principe zonder doorslippen plaatsvinden. Dit is belangrijk, omdat de nokkenas de kleppen exact op het juiste moment moet openen, anders functioneer de motor niet goed.

 

Wanneer moet de distributieriem vervangen worden?

Een distributieriem vervangen hoeft niet zo vaak gebeurt te worden. Het gebeurt meestal bij een bepaalde kilometerstand. Dit kan verschillen met wat voor auto je hebt. Ook verschilt het met wat voor distributieriem je hebt, sommige riemen verslijten sneller en moet je vaker je distributieriem vervangen.

Wil jij nou ook je distributieriem vervangen? Dit kan je gewoon bij een autogarage doen, zij helpen je graag verder.

http://www.vdveenautogroep.nl