Auto blog
Image default
Auto’s en Motoren

Dít is load balancing

wanneer je op zoek gaat naar een laadpaal voor thuis, kom je waarschijnlijk de term load balancing tegen. In deze blog leg ik uit wat dat is, wat de voordelen zijn en of je het écht nodig hebt.

Wat is het? De naam zegt het al, load balancing is een techniek die balans zoekt in stroomverbruik. Wanneer je een elektrische auto gaat opladen wordt er ineens heel veel stroom verbruikt. Als er ook andere apparaten aan staan die veel stroom verbruiken, kan dat leiden tot stroomuitval. Daarom hebben sommige laadpalen de optie Dynamic Load Balancing. Het systeem meet hoeveel stroom er wordt verbruikt en grijpt in wanneer overbelasting dreigt. Wanneer overbelasting dreigt gaat het laden van je auto tijdelijk langzamer. Wanneer er door andere apparaten weinig stroom wordt gebruikt, gaat het laden van je auto juist sneller.

De voordelen Het grootste voordeel heb ik al genoemd, het voorkomen van overbelasting en stroomuitval. Omdat het systeem zelf het stroomgebruik regelt kun je afzien van een verzwaring van je meterkast. Dat bespaart je honderden euro’s. Er zijn nóg twee voordelen aan deze optie. Met Dynamic Load Balancing kun je prioriteiten instellen. De auto die als eerste vol moet zijn wordt het snelst geladen. Ook kun je prioriteit geven aan beschikbare stroom van zonnepanelen. Een slim systeem dus.

Heb je het écht nodig? Zoals je kan lezen is load balancing een erg handig systeem met vele voordelen. Laadpalen die over deze functie beschikken, zijn vaak niet veel duurder. Daarom raad ik het zeker aan om een laadpaal thuis mét load balancing te kopen. Voor zowel laadpalen mét als zónder load balancing kun je terecht bij Laadpaal Today.