Auto blog
Image default
Auto’s en Motoren

Eenvoudig een goede brommerverzekering afsluiten met deze tips

Een brommerverzekering afsluiten is iets waar je eigenlijk niet omheen kan als eigenaar van een brommer. Dit althans niet wanneer je de brommer in het Nederlandse verkeer wil brengen. Het afsluiten van een verzekering voor je brommer is namelijk wettelijk verplicht. Wat deze verplichte verzekering betreft dient er vooral te worden gekeken naar de WA-verzekering. Enkel en alleen de dekking voor schade die je aanbrengt aan derden is namelijk verplicht. Kies je ervoor om een uitgebreidere verzekering af te sluiten? Ook dan is de WA-dekking altijd aanwezig. Hoe dan ook, wil jij ook graag op de meest eenvoudige manier een goede verzekering voor je brommer afsluiten? Dan is het zeker en vast de moeite waard om rekening te houden met de onderstaande tips.

Is een brommerverzekering afsluiten verplicht?

Eigenlijk zouden we alle verzekeringen die op de Nederlandse markt worden aangeboden in twee verschillende categorieën kunnen indelen. Het zou daarbij dan gaan om de categorieën:

  • Verplichte verzekeringen;

  • Niet verplichte verzekeringen; 

Op het moment dat je een gemotoriseerd voertuig hebt aangekocht waarmee je, je graag in het openbare verkeer wil begeven dien je er rekening mee te houden dat je deze op gepaste wijze zal moeten laten verzekeren. Moeten? Jazeker. Voor de WA-verzekering geldt namelijk dat deze verplicht dient te worden afgesloten. Het is aan jou om te bepalen of je aanvullend op deze verzekering nog kiest voor extra dekkingen of niet. 

Hoe kan je een brommerverzekering afsluiten? 

Een brommerverzekering afsluiten kan natuurlijk in de praktijk op verschillende manieren gebeuren. We maken hierbij een onderscheid tussen de zeer voordelige en bovendien ook wettelijk verplichte WA-verzekering en de meer uitgebreide opties die beschikbaar zijn. Voor heel wat mensen, zeker voor zij die voor het eerst een brommer verzekeren, geldt dat ze zich niet goed bewust zijn van welke verschillende mogelijkheden er allemaal precies voorhanden zijn. Geldt dat ook voor jou? Neem dan zeker nog even de hieronder terug te vinden mogelijkheden extra goed door. 

Als een WA-verzekering 

De meest voordelige brommerverzekering afsluiten? Dat betekent dat je zal willen kiezen voor de WA-verzekering. Voor deze verzekering geldt dat ze zich specifiek richt op het verzekeren van de schade die je veroorzaakt met jouw brommer aan derden. In de basis lijkt deze brommerverzekering dus eigenlijk helemaal niet interessant. Toch is ze dat voor veel mensen wel degelijk. Dat niet in het minst omdat ze natuurlijk zeer voordelig is af te sluiten. Bovendien weet je op deze manier ook meteen te voldoen aan de geldende wettelijke verplichting. Het mag dan ook duidelijk zijn dat deze vrij eenvoudige verzekering voor brommers zeker het overwegen waard kan zijn.

Als een WA+ beperkt casco verzekering

De gulden tussenweg tussen enerzijds de WA-verzekering en anderzijds de allriskverzekering is de zogenaamde WA+ beperkt casco verzekering voor brommers. Bij deze brommerverzekering afsluiten geldt dat ze uiteraard in eerste instantie bestaat uit de WA-verzekering, maar dan wel aangevuld met nog wat extra dekkingen. Wat deze extra dekkingen betreft kan je concreet denken aan bijvoorbeeld:

  • Brandschade;

  • Schade of verlies als gevolg van diefstal; 

De bovenstaande twee extra dekkingen zorgen er reeds voor dat deze zeer complete brommerverzekering zonder meer de moeite waard is om te overwegen. Dat geldt overigens ook op financieel vlak. Voor heel wat mensen die een nieuwe, duurdere brommer hebben aangekocht geldt dat ze toch graag bepaalde eigen schade zouden willen laten verzekeren. De allriskverzekering blijkt echter niet zelden (veel) te duur te zijn. Wat dat betreft kan er worden vastgesteld dat de WA+ beperkt casco verzekering kan worden bestempeld als een interessante gulden middenweg. 

Als een allriskverzekering 

De meest complete en best beschermende manier van een brommerverzekering afsluiten is uiteraard kiezen voor de zogenaamde allrisk verzekering. Voor dit type verzekering geldt dat ze je in de basis eveneens voorziet van een WA-dekking aangevuld met de extra dekkingen uit de WA+ beperkt casco verzekering. Dat is echter niet alles. Daarnaast is het immers eveneens zo dat er nog een extra dekking aan wordt toegevoegd. Denk wat dit betreft aan de dekking voor de zelf veroorzaakte schade. Hiervoor geldt uiteraard dat de schade niet opzettelijk mag zijn veroorzaakt. Het spreekt voor zich dat dit type brommerverzekering in de praktijk veruit het meest compleet is. 

Waar rekening mee houden bij een brommerverzekering afsluiten?

Natuurlijk zal je bij een brommerverzekering afsluiten aandacht willen besteden aan de verschillende soorten verzekeringen die er bestaan. Dat is echter niet alles. Ondanks het feit dat deze keuze uiteraard zeer belangrijk is moet het gezegd dat er ook nog andere elementen zijn waar je zeker de nodige aandacht aan zal willen besteden. Denk wat dit betreft concreet aan het onderstaande:

  • Heb je eventueel behoeften aan aanvullende dekkingen of niet?

  • Is er sprake van een eigen risico en indien ja, hoe groot is dat risico?

In het bijzonder voor dit tweede punt geldt dat het de moeite waard is om er bij stil te blijven staan. Het eigen risico wordt in eerste instantie vaak bestempeld als iets vervelend. Dat is natuurlijk het gevolg van het feit dat ze ervoor zorgt dat je een bepaalde kostprijs van de schade als verzekeringnemer zelf moet ophoesten. Dit kunnen we dan ook best begrijpen. Dit gezegd hebbende is het wel zo dat dit eigen risico ook een bepaalde invloed uitoefent op de premie die je moet betalen. Door het eigen risico te verhogen kan de verzekeringspremie immers worden gedrukt. Op deze manier wordt jouw brommerverzekering afsluiten een behoorlijk stuk voordeliger. 

De premie voor je brommerverzekering maandelijks betalen of niet?

Het spreekt voor zich dat er ook heel wat jongeren voor kiezen om een brommer te kopen. Eén van de eerste zaken die ze dan moeten doen is natuurlijk een brommerverzekering afsluiten. Wat echter wanneer de premie die je jaarlijks moet betalen wat te hoog uitvalt? Ben je dan genoodzaakt om te kiezen voor een verzekering die mogelijks een stuk minder interessant is? Helemaal niet. Het is doorgaans ook perfect mogelijk om je verzekering maandelijks te betalen. Let wel, voor het splitsen van de premie brengen sommige verzekeraars een bepaalde meerprijs in rekening. Het spreekt voor zich dat je hier in de praktijk wel zeker rekening mee zal willen houden.