Auto blog
Image default
Auto’s en Motoren

Hoe kan je de goedkoopste autoverzekering vinden?

We trappen een open deur in wanneer we  stellen dat de periodieke verzekeringspremie die moet worden betaald voor de autoverzekering behoorlijk kan oplopen. In de praktijk is het dan ook zo dat menig aantal verschillende zaken deze kostprijs beïnvloeden. Het gaat hierbij niet alleen maar om het soort auto die je wenst te laten verzekeren. Wat bovendien immers ook te denken van bijvoorbeeld je eigen schadeverleden als bestuurder? Daarnaast is het zo dat ook het soort autoverzekering een niet onbelangrijke rol speelt. In ieder geval, zou jij graag de goedkoopste autoverzekering willen vinden? Dan vertellen wij jou hier op deze pagina graag waar je allemaal rekening mee zal willen houden!

               1.) Vergelijk even alle autoverzekeringen op de markt

De eerste stap die je moet zetten richting het vinden van de goedkoopste autoverzekering heeft betrekking tot jezelf een goed idee vormen van wat er allemaal op de markt is terug te vinden. Wanneer je dit doet zal je merken dat er in grote lijnen een onderscheid wordt gemaakt tussen drie verschillende soorten autoverzekeringen. Denk hierbij concreet aan:

 

  1. De WA-verzekering die in Nederland bij wet is verplicht;
  2. De beperkte cascoverzekering;
  3. De dure allrisk autoverzekering;

 

Voor de WA-verzekering geldt dat ze in de basis altijd de goedkoopste autoverzekering vormt. Dat is het gevolg van de vrij eenvoudige dekkingen die eraan verbonden zijn. Voor de andere twee verschillende autoverzekeringen geldt dat ze op bepaalde manieren verschillende vormen van eigen schade aan de auto verzekeren. Dat geldt niet voor de WA-verzekering. De enige dekking die zij biedt is dan ook de dekking tegen schade veroorzaakt aan derden.

                  Moet ook eigen schade zijn ingedekt of niet?

Met bovenstaande hebben we je eigenlijk reeds één van de belangrijkste aandachtspunten aangehaald voor wat het afsluiten van een nieuwe autoverzekering betreft. Bovendien is het zo dat je ook de term ‘eigen schade’ niet mag veralgemenen. Voor heel wat mensen geldt dat ze bij eigen schade meteen denken aan de schade die ze zelf hebben veroorzaakt. Dat is niet helemaal correct, integendeel. Eigen schade is namelijk gewoon schade aan de eigen auto. Met andere woorden, het gaat hierbij om schade die niet perse door jou hoeft te zijn veroorzaakt. Ook schade als gevolg van brand of bijvoorbeeld een natuurramp wordt veroorzaakt aan de eigen auto. Dergelijke schade wordt in de praktijk ingedekt door de beperkte cascoverzekering. Dat geldt niet voor de schade die je zelf aanbrengt aan je auto. Daarvoor is de allrisk autoverzekering afsluiten vereist.

               2.) Hoe beïnvloedt jouw profiel als bestuurder de kostprijs?

Er wordt bij het bepalen van de prijs van een autoverzekering duidelijk rekening gehouden met heel veel verschillende factoren. Eén van deze factoren is de rijgeschiedenis van jou als bestuurder. Voor heel wat mensen geldt dat ze in hun leven wel al eens betrokken zijn geraakt bij een ongeval met schade. Dat is best mogelijk en dat hoeft ook niet altijd een groot probleem te zijn. Belangrijk daarbij is om even aandacht te besteden aan het feit of je verantwoordelijk bent geweest voor die schade of niet. Was dat het geval? Dan kan dat de kostprijs van je autoverzekering beïnvloeden. Was dat niet zo en had iemand anders schuld aan het ongeval? Dan blijft de goedkoopste autoverzekering voor jou tot de mogelijkheden behoren.

 

Vergelijk online de premie voor een verzekering bij Diks.nl.

               3.) Let op het eigen risico van je autoverzekering

Om de goedkoopste autoverzekering af te kunnen sluiten is het in de praktijk altijd een must om ook even rekening te houden met het eigen risico dat er op van toepassing is. Dat eigen risico wordt door veel mensen vaak onterecht over het hoofd gezien. Door ervoor te kiezen om dit eigen risico enigszins te verhogen zal je kunnen vaststellen dat de premie van je autoverzekering hierdoor danig naar omlaag mee kan worden getrokken. Dat is natuurlijk fantastisch nieuws, want de weg naar de goedkoopste autoverzekering ligt zo helemaal open.

 

Wanneer je het eigen risico voor je autoverzekering gaat verhogen dien je er natuurlijk wel rekening mee te houden dat je bij mogelijke schade altijd geconfronteerd kan worden met een hogere kostprijs die je zelf zal moeten betalen. Met andere woorden, het bedrag waarvoor de verzekeraar geen tussenkomst verleent zal aanzienlijk stijgen. Kan je daarmee leven en is het vooral jouw bedoeling om de periodieke kosten aanzienlijk te kunnen verlagen? Dan is even sleutelen aan het eigen risico mogelijks het overwegen meer dan waard.

               4.) Ook de specificaties van je voertuig spelen een belangrijke rol

Ook wanneer je alles wat we tot dusver hierboven reeds hebben aangegeven meeneemt bij het maken van je uiteindelijke keuze zal je kunnen vaststellen dat de goedkoopste autoverzekering afsluiten voor jou nog steeds niet gegarandeerd tot de mogelijkheden behoort. Hoe komt dat? Zeer eenvoudig. Het risico op een behoorlijke kost bij (aanzienlijke) schade wordt namelijk door de verzekeraar ook altijd deels ingeschat op basis van de specificaties van het voertuig. Een lichte auto met een beperkt vermogen verzekeren is dan ook in de praktijk altijd een stuk duurder in vergelijking met het verzekeren van een zwaarder voertuig. Hou er dus hoe dan ook altijd rekening mee dat ook het vermogen van je voertuig steeds een niet onbelangrijke impact kan hebben op de kostprijs die je moet gaan betalen voor jouw autoverzekering.

               5.) De goedkoopste autoverzekering wordt lastig met extra dekkingen

Het afsluiten van de goedkoopste autoverzekering doe je in de praktijk voornamelijk door goed te kijken naar welke dekkingen je nu echt nodig hebt en welke eigenlijk niet. Ben jij bijvoorbeeld eigenaar en bestuurder van een auto die reeds over een iets oudere leeftijd beschikt? Dan is het goed mogelijk dat je deze gewoon zal willen laten verzekeren door middel van een WA-verzekering. Dat is goed nieuws, want dit is veruit de goedkoopste autoverzekering die er op de markt is terug te vinden. Ben jij iemand die een nieuwe, dure auto wenst te laten verzekeren? Dan wordt het wellicht alweer een compleet ander verhaal. In dat geval zal je geen genoegen willen nemen met een autoverzekering goedkoop. Sterker nog, de kans is groot dat je dan ook zomaar extra dekkingen overweegt zoals bijvoorbeeld een bestuurdersverzekering.