Auto blog
Image default
Auto’s en Motoren

Hoe kies je een auto die bij je past

Een grote financiële aanschaf doen is altijd spannend. Helemaal wanneer je een auto gaat uitkiezen. Er komt veel bij kijken en het vraagt grote verantwoordelijkheid. Als je kijkt naar de tijd en het geld dat erbij komt kijken, kan een auto kopen redelijk overweldigend zijn. Alleen al de keuzestress die het zien van die vele merken, formaten, uitvoeringen en specifieke functies kan al redelijk veel zijn. Misschien is zelfs kleur al heel belangrijk voor je of juist het bouwjaar. Het kan al met al erg moeilijk zijn om de auto te vinden die perfect bij jouw levensstijl past. Gelukkig zijn er een aantal dingen waar je zeker rekening mee moet houden. Indien je hier rekening mee houdt, zal de keuze waarschijnlijk net weer een stukje gemakkelijker zijn.

Budget

Deze is misschien erg vanzelfsprekend, maar daarom niet minder belangrijk om te vernoemen. Het is raadzaam om uit te gaan van een budget voor de auto dat je meteen kan betalen. Probeer zo veel mogelijk een lening te voorkomen. Houd daarnaast rekening met de maandelijkse verzekeringskosten, de wegenbelasting en de eerste APK. Houd een potje met geld opzij voor onverwachte reparaties. Trek de kosten van het eerste jaar af van je budget. Hierdoor houd je een bedrag over voor de aanschaf van de auto en hoef je daarnaast het eerste jaar niet te stressen over onverwachte rekeningen.

Gebruikers

Voor wie is de auto? Is de auto voor jou om enkel heen en weer te gaan naar werk of is dit een auto waar het hele gezin comfortabel in moet kunnen zitten. Wie weet staan er wel reizen naar het buitenland met de auto op de planning. Denk niet alleen aan hoeveel mensen er in de auto moeten passen, maar houd ook rekening met het level van comfort dat deze mensen willen hebben. Misschien heb je een hond of wil je er één, houd dan rekening met kofferbak grootte bijvoorbeeld.

Veiligheid

De mate van veiligheid van een auto is ook heel erg belangrijk. Dit moet ook bovenaan jouw eisenlijst staan. Hoe herken je een veilige auto? Kijk bijvoorbeeld eens naar waar de airbag zit, lees onderzoeken over de auto en kijk naar veiligheidsopties zoals het remsysteem. Daarnaast is er ook een vuistregel dat kleine lichte auto’s vaak wat slechter uit testen voor veiligheid komen dan bijvoorbeeld een SUV. Een auto dealer kan je vast meer vertellen over hoe veilig bepaalde auto’s zijn. Vraag hier altijd naar.