Auto blog
Image default
Auto’s en Motoren

Hoe kun je je automaatbak goed onderhouden?

Heerlijk rijden in zo’n automaat, toch? Maar als je een automaatbak in je auto hebt, moet je deze regelmatig onderhouden om ervoor te zorgen dat hij optimaal blijft functioneren. Maar hoe kun je je automaatbak goed onderhouden? Er zijn verschillende dingen waar je op moet letten. Lees verder om ervoor te zorgen dat je  auto soepel schakelt en je problemen kunt voorkomen.

Automaat spoelen

Je automaat spoelen is een van de belangrijkste onderhoudstaken voor een automaatbak. Door het spoelen worden vuil en oude olie verwijderd, wat de prestaties en levensduur van de transmissie verbetert. Het proces omvat het vervangen van de oude olie door nieuwe, schone olie, waardoor vervuilende stoffen en sludge worden verwijderd en de juiste viscositeit behouden blijft. Het is raadzaam om dit door een professional te laten doen, met de juiste apparatuur en expertise, en de frequentie ervan te baseren op de aanbevelingen van de autofabrikant (meestal elke 60.000 tot 80.000 kilometer).

Regelmatig onderhoud en olieverversing

Naast het spoelen van de automaatbak moet je ook regelmatig onderhoud uitvoeren en de olie van de transmissie verversen. Olie speelt een cruciale rol in het smeren en koelen van de bewegende onderdelen in de automaatbak. Door de olie regelmatig te verversen, kun je ervoor zorgen dat deze schoon en in goede staat blijft. Het vervangen van de olie kan slijtage en schade aan de interne onderdelen van de automaatbak voorkomen. Bekijk de handleiding van je auto of de aanbevelingen van de fabrikant voor de juiste interval voor olieverversing. Controleer ook het oliepeil met behulp van de peilstok, zoals aangegeven in de handleiding van je auto. Zorg ervoor dat het peil binnen het juiste bereik valt. Daarnaast kun je de kleur en de geur van de olie controleren. Als de olie donker en verbrand ruikt, kan dit duiden op problemen en moet je contact opnemen met een professional voor verdere inspectie.

Behandel je automaat met zorg

Naast regelmatig onderhoud moet je je automaat met zorg behandelen tijdens het rijden. Vermijd abrupte versnellingen, vooral vanuit stilstand, omdat dit extra belasting kan veroorzaken voor de transmissie. Geef de automaat de tijd om soepel te schakelen voordat je gas geeft. Daarnaast is het belangrijk om niet te lang op de rem te blijven staan, vooral als je stilstaat op een helling. Dit kan ervoor zorgen dat de transmissie oververhit raakt. Gebruik in plaats daarvan de handrem om je auto op zijn plaats te houden. Met deze tips kom je al een heel eind!