Auto blog
Image default
Auto’s en Motoren

Hoe positioneer je je achteruitrijcamera?

Voor zowat elk soort voertuig is er een geschikte achteruitrijcamera te koop. Met een achteruitrijcamera heeft de bestuurder een beter zicht op het gebied achter het voertuig. Dat zorgt voor meer rijcomfort en de bestuurder kan zich veiliger op de weg begeven. Om optimale voordelen te hebben van de camera, is het belangrijk dat die goed gepositioneerd wordt bij het plaatsen. Hier lees je hoe je dat moet doen. 

Het eerste waar er rekening mee gehouden moet worden, is het soort voertuig. Afhankelijk van het soort voertuig weet je welke de dode hoeken zijn en waar de camera’s dus geïnstalleerd moeten worden. Meestal zitten die aan de achterkant, de rechterkant en de voorzijde. Best wordt de camera zo hoog mogelijk geplaatst, zo is er een groter gebied te zien. Voor een achteruitrijcamera vrachtwagen of bestelwagen is het meestal geen probleem om de camera hoog te zetten. Bij andere voertuigen kan dat iets moeilijker zijn, bijvoorbeeld bij een truck voor bomentransport of een heftruck. Daarbij moet er vooral gekeken worden naar de plaats en vorm om de camera te installeren.

Bij de meeste achteruitrijcamera systemen is het na installatie nog steeds mogelijk om ze opnieuw af te stellen. Dat is handig voor de chauffeur om op zoek te gaan naar de ideale positionering. 

De juiste camera kiezen voor het voertuig is dus belangrijk, maar ook de omgeving en de omstandigheden waarin het voertuig rijdt zijn val belang. Voor bouw- en landbouwvoertuigen die veel door modder en stof rijden, zijn er achteruitrijcameras nodig die daaraan aangepast zijn. Voor deze voertuigen zijn er water- en stofdichte camera’s met extra beschermglas voor de lens. Een andere optie is kiezen voor een sluitercamera. Wanneer de camera niet in gebruik is, schuift er dan een klepje over de lens. Zo komt er geen vuil in de lens en is ze goed beschermd.

https://www.vanzwitserland.nl/