Auto blog
Image default
Auto’s en Motoren

In vier stappen een tweedehands auto kopen

Je hebt besloten dat je een tweedehands auto wilt gaan kopen. Met dit stappenplan vind jij een tweedehands auto die het beste bij jou past. Wij vertellen jou alles over het vinden van een occasion die bij jou past, tot aan het afsluiten van de aankoop.

Oriënteren

Het kopen van een tweedehands auto kan soms best spannend zijn. Of je nu een auto koopt van een paar 100 euro of een tweedehands auto van een hoger bedrag. Houd rekening met het geld dat je te besteden hebt aan de auto. Niet alleen voor de aankoop van de auto, maar ook de kosten voor onderhoud, verzekering en belasting.

Vervolgens kun je gaan rondneuzen tussen de verschillende aanbieders van tweedehands auto’s. Neem bijvoorbeeld een kijkje op markthandel.nl voor een tweedehands auto. Hier zijn vele verschillende modellen en carrosserievormen te vinden.

Kijken en vergelijken

Ga je kijken naar een auto die je online hebt gevonden? Dan is het nodig om jezelf zoveel mogelijk in te lezen. Let goed op of de auto geen gebreken heeft. Maak bijvoorbeeld een proefrit. Zo kun je eventueel al een aantal gebreken vinden. Vervolgens kun je een kentekencheck uitvoeren bij het RDW. Hier kun je de kilometerstand en de eigenaren van de afgelopen 9 jaar bekijken. Hoe meer eigenaren de auto heeft gehad, des te meer onbekende gebreken de auto kan hebben.

De koop sluiten

Wanneer je een tweedehands auto hebt gevonden die aan jouw eisen voldoet en geen gebreken vertoont, is het tijd om tot de aankoop over te gaan. Tegenwoordig is de vraag naar tweedehands auto’s zo groot, dat er nauwelijks ruimte is om te onderhandelen over de prijs. Ga ervan uit dat je de prijs moet betalen die je online hebt zien staan. Soms komen er nog extra kosten bovenop voor garantie of extra onderhoud. Kijk daarom van tevoren wat de waarde van de occasion ongeveer moet zijn.

Wanneer de koop gesloten is, zorg je dat je een duidelijke koopovereenkomst met de gegevens van de auto, de gegevens van beide partijen en eventuele gemaakte afspraken betreft garantie en levertijd. Vervolgens moet je de auto overschrijven op jouw eigen naam.