Auto blog
Image default
Auto’s en Motoren

In welke situaties kun je géén of helemaal niet een autoverzekering afsluiten?

Als je met een auto van het openbare wegennet in ons land gebruik wilt maken, moet je jouw auto verzekeren. De wet schrijft voor dat elke auto namelijk minimaal een WA-autoverzekering moet hebben.

Heb jij recent een auto gekocht? En wil je deze graag gaan verzekeren? Dan is er eigenlijk maar één goede tip te geven: ga autoverzekeringen vergelijken. Als je dat gaat doen, merk je direct dat je de keus uit heel veel soorten verzekeringen hebt.

Je moet echter ook goed rekening houden met enkele zeldzame situaties. Situaties waarin het niet mogelijk is om een autoverzekering af te sluiten. Welke situaties dit precies zijn, bespreken wij hieronder.

Als je te jong bent

Ben je bijvoorbeeld 15 á 16 jaar oud? Dan is het niet mogelijk om een auto te verzekeren. Een verzekeringsmaatschappij geeft in dat geval aan dat je een te groot risico bent. Bovendien kun je deze auto nog helemaal niet zelf rijden, dus is het ook niet ‘logisch’ dat je op een eigen naam een autoverzekering af weet te sluiten.

Als je een strafblad hebt

Is het mogelijk om een auto verzekeren met strafblad? Ja, het is mogelijk, maar het gaat niet altijd even gemakkelijk. De ervaring leert namelijk dat sommige verzekeringsmaatschappij hier niet echt welwillend tegenoverstaand.

Uiteraard maakt het hierbij wel uit wat voor misdrijf er gepleegd is. Indien je een strafblad hebt, is het aanvragen van een verzekering je in ieder geval niet op voorhand onmogelijk. Je moet mogelijk wel met een bepaalde uitleg komen, maar daarvoor neemt de verzekeringsmaatschappij dan vanzelf contact met je op.

Als je fraude gepleegd hebt

Heb je in het verleden verzekeringsfraude gepleegd? Dan kun je het afsluiten van een autoverzekering wel afsluiten. In dat geval sta je op een zwarte lijst; je bent dan echt persona non grata bij de meeste verzekeringsmaatschappijen. Voldoende reden dus om nóóit de verzekeringsmaatschappij op te lichten; de waarheid achterhaalt een leugen altijd.