Auto blog
Image default
Auto’s en Motoren

Is preventief je automaat spoelen slim?

De automaatbak van je auto moet eens in de zoveel tijd gespoeld worden. Hierbij worden onder andere alle olieleidingen en de koppelomvormer schoon gespoeld, het oliefilter vervangen en de olie ververst. Een automaat spoelen is nodig wanneer je problemen ervaart bij het schakelen. Preventief je automaat spoelen daarentegen is nog veel slimmer en goed voor de levensduur van je auto. Lees hieronder waarom het handig is om preventief te spoelen, in plaats van dat je wacht tot er klachten ontstaan.

Het belang van spoelen

In de automaatbak van je auto, die verantwoordelijk is voor het schakelen, ontstaat na verloop van tijd viezigheid. Het vuil kan ophopen, waardoor er problemen ontstaan in de automaatbak. Je kunt dit als bestuurder merken wanneer je in de auto rijdt. De auto zal veel minder soepel schakelen, het toerental zal heen en weer schommelen en je auto kan gaan slippen. Daarbij zorgt de vuiligheid in de automaatbak er ook voor dat je veel meer brandstof verbruikt dat normaal nodig is. Als je last hebt van één van deze zaken, weet je zeker dat het tijd is om je automaatbak te laten spoelen.

Preventief spoelen

Er zijn veel autofabrikanten die stellen dat de olie die in de automaatbak van je auto zit voor altijd meegaat, maar niets is minder waar. Zelfs de delen van de auto die als onderhoudsvrij worden beschouwd, ondergaan na verloop van tijd slijtage. De automaat slijt bijvoorbeeld, doordat de olie in de leidingen zowel opwarmt als afkoelt, waardoor de toegevoegde stoffen in de ATF-olie hun werking verliezen. Als je deze slijtage voor wilt blijven, kun je het beste elke 60.000 kilometer tot 120.000 kilometer je automaatbak laten spoelen. Als je niet zoveel kilometers maakt per jaar, kun je elke vijf jaar aanhouden.

Wacht niet op klachten

Je kunt dus enkel concluderen dat preventief spoelen erg verstandig is. Als je dit niet doet, kun je wachten tot er zich problemen gaan voordoen, maar dit heeft een nadelig effect op de levensduur van je auto. Het slimste is dus gewoon om in ieder geval elke vijf jaar aan te houden en preventief je automaat te laten spoelen. Zo kom je niet voor onvoorziene problemen te staan en voorkom je onnodige beschadigingen aan je auto.