Auto blog
Image default
Auto’s en Motoren

Je auto in België verkopen

Je auto verkopen aan België, kan dat? Jazeker! Veel mensen doen dit. Waarom? Je kunt je auto verkopen voor een betere prijs in een aantal gevallen. Dit komt doordat de wegenbelasting in België anders berekend wordt en de auto aantrekkelijker is in België dan in Nederland.

 

Hoge wegenbelasting in NL

Nederland is een duur land als het om wegenbelasting gaat. In Nederland wordt er gekeken naar de brandstof en het gewicht van de auto. Een zwaardere auto die op diesel rijdt is over het algemeen erg duur. Voor een auto van een goede 1600 kilo kost al snel 1400 euro per jaar aan wegenbelasting. Dezelfde auto zou in België maar 400 euro per jaar aan wegenbelasting kosten en dat is voor de Belg geen reden om hem te laten staan.

 

SUV’s, MPV’s en stations van de iets luxere merken (lees veiligere merken) wegen al snel meer dan 1600 kilogram. De Nederlander wil graag leuk rijden, maar ook vooral goedkoop. Een auto die op jaarbasis 1400 euro aan wegenbelasting kost, is daardoor niet aantrekkelijk. Wanneer je de auto wilt verkopen dan loop je vrij snel tegen het probleem aan dat veel mensen liever een andere auto kopen die niet zo zwaar is of die op benzine of lpg rijdt.

Hoeveel weegt een auto

De doorsnee auto weegt zo’n 1400 kilogram. Je hebt dan een veilige auto met verschillende opties. Bepaalde merken zoals Audi, BMW, Mercedes, Jeep, Land Rover, en Volvo wegen vaak wat zwaarder. Zeker wanneer het om een SUV of MPV gaat. Een Volvo V70 op diesel in station uitvoering met een 1.9 motor weegt als voorbeeld 1670 kilo. Een Mercedes E200 met een tweeliter motor, ook in station uitvoering, weegt gemiddeld 1735 kilo. Auto’s met een diesel motorblok zijn zwaarder dan auto’s met een benzine motorblok. Auto’s met meer ruimte en zitplaatsen wegen ook zwaarder. Je kunt stellen dat alle extra’s ook voor extra kilo’s zorgen. Een auto met airco weegt dus ook zwaarder dan een auto die geen airco heeft.

 

Auto verkopen aan een Belg

Je auto verkopen aan een Belg is redelijk eenvoudig. Je kunt namelijk goedkoop export papieren aanvragen. Als je hem aan een Nederlander zou verkopen, dan hoef je hem slechts over te schrijven. Verkoop aan het buitenland gaat net iets anders in zijn werk.

Hiervoor ga je naar een RDW keuringsstation en daar ontvang je het uitvoer bewijs. Je levert de kentekenplaten in en betaalt slechts 10,77 euro, en klaar is kees. Je ontvangt hier tevens direct het vrijwaringsbewijs. In 10 minuten is alles geregeld. De kentekenpapieren laat je achter bij het keuringsstation en de nieuwe eigenaar krijgt later de juiste papieren thuisgestuurd.

 

Hoeveel geld is je auto meer waard in België

Je auto verkopen aan België loont in een aantal gevallen. Hoeveel geld je meer kunt vragen is afhankelijk van het merk en type, het bouwjaar en de kilometerstand, en de technische staat. Zware auto’s, dus auto’s met een gewicht van boven de 1600 kilo, die op diesel rijden, en een motor hebben die kleiner is dan 2500cc, is gemiddeld 20% meer waard in België. Op een prijs van 10.000 euro is dat 2.500 euro en dat is zeker de moeite waard!

 

Hoe verkoop je je auto aan een buurland

Aan een buurland zoals België je auto verkopen kan op 2 manieren. De eerste manier is om te adverteren op 2dehands.be. Je maakt gratis een advertentie en plaatst daarop je auto. Zet wel duidelijk in de tekst dat het om een Nederlandse wagen gaat om misverstanden te voorkomen. Heb je contact met een koper, dan spreek je een tijd en datum af voor de bezichtiging. Wil de koper de auto van je overkopen dan ga je samen naar het keuringsstation om het papierwerk af te handelen.

De tweede optie is door gebruik te maken van een Belgische autoveiling. Bij een autoveiling kun je ook je auto gratis aanmelden. In tegenstelling tot 2dehands.be kom je in aanraking met autobedrijven die op je auto bieden. Je doet dus geen zaken met particulieren. Bij de veiling krijg je na 24 uur te horen hoog hoog het bedrag is opgelopen. Voor dat bedrag kun je de auto verkopen maar bent dat niet verplicht. De veiling is namelijk vrijblijvend. Ga je akkoord dan spreek je met de koper af. Bij de veiling weet je precies wat je voor je auto krijgt. Onderhandelen is niet meer nodig omdat je akkoord bent gegaan met het bod. Dat is het voordeel van autobedrijven. Bij particulieren loop je nog wel eens tegen het feit aan dat eerst een prijs is afgesproken, maar dat ze toch nog wat aan de prijs gedaan willen hebben.

In België zijn er meerdere autoveilingen actief. Niet allemaal hebben ze hetzelfde netwerk. Je zou ze dus gewoon moeten uitproberen. Aangezien ze meestal gratis en vrijblijvend zijn kun je er een paar uittesten. Degene waar je het beste autobod krijgt, daar kun je mee in zee gaan.