Auto blog
Image default
Auto’s en Motoren

Moet ik mijn tweede auto apart verzekeren?

Auto’s brengen genoeg kosten met zich mee. Brandstof en onderhoudt zullen elke maand al flink in het budget hakken. Naast deze kosten heb je maandelijks ook nog eens te maken met je verzekeringspremie. Als je ervoor kiest om een tweede auto aan te schaffen, zal het wel zo makkelijk zijn om hier in ieder geval iets op te besparen. Hieronder leggen we uit of jij je tweede auto apart moet verzekeren en zo ja hoe je dit doet.

Altijd direct verzekeren

Elke auto die je aanschaft dient verzekerd te worden. Het maakt dus niet uit of je jouw eerste of vijfde auto koopt. De auto’s moeten allemaal hun eigen autoverzekering hebben. Hier zitten wel nog enige nuances aan. Autoverzekeraars snappen natuurlijk ook wel dat je niet een volledige ALL-Risk verzekering wilt betalen voor iedere auto’s. Daarom hebben verzekeraars vaak regelingen die het verzekeren van een tweede auto vaak goedkoper maken. Je moet dan wel de tweede auto bij dezelfde verzekeraar verzekeren als de eerste auto. Direct auto verzekeren kun je doen via bijvoorbeeld de website van Autoverzekeringafsluiten24.nl

No-claim blijft geldig

Heb jij bij je eerste auto al jarenlang no-claimkorting opgebouwd? Dan wordt deze korting meegenomen bij de verzekering voor de tweede auto. Je hoeft dus niet per auto je no-claimjaren opnieuw op te bouwen. Dit scheelt al snel tientallen euro’s per jaar, voor de tweede auto. Dit geldt wel alleen voor de gezinsregeling. De gezinsregeling houdt namelijk in dat de tweede auto gekocht is voor een gezinshuishouden. Hierbij wordt dan de tweede auto op dezelfde naam gezet als bij de eerste auto. Op deze manier voorkom je dus veel extra kosten.

Ben je alleen en koop je een tweede auto? Dan heb je geen recht op de hierboven genoemde no-claimkorting. Je zal dus voor iedere auto de volle mep moeten betalen.

Andere kortingen

Toch zijn er nog manieren om geld te besparen bij het verzekeren van je tweede auto. Verzekeraars bieden vaak bepaalde kortingen aan voor het verzekeren van meerdere auto’s. Zo kan het zijn dat ze korting geven op de verzekering van de tweede auto of dat de korting wordt berekend op de verzekering van beide auto’s. De korting verschilt echter wel aanzienlijk per verzekeraar en sommige zullen het helemaal niet aanbieden. Als dit niet het geval is doe je er goed aan om een andere verzekeraar te overwegen. Je schadevrije jaren worden dan gewoon meegenomen, naar de andere verzekeraar.

Welke autoverzekering kies je?

Verder kun je kosten besparen door een goedkopere verzekering te nemen voor de tweede auto. Heb je voor de eerste auto een ALL-Risk verzekering afgesloten? Dan is dit misschien niet nodig voor de tweede auto. Baseer dit op de waarde en de gebruiksfrequentie van de auto. Als die puur voor erbij is, kun je beter een goedkopere autoverzekering afsluiten.