Auto blog
Image default
Auto’s en Motoren

Rijlessen in Zoetermeer? Wij geven je tips!

Veel jongeren kijken er naar uit: het moment dat je oud genoeg bent om te beginnen met rijlessen. Snel je rijbewijs halen zodat je vanaf je 18e zelfstandig op pad kunt gaan. Dit gaat gepaard met een groot gevoel van volwassenheid. Máár voordat je zo ver bent, moet je wel eerst rijlessen doorlopen. De allereerste rijles is toch vaak spannend. Dit is heel begrijpelijk, want je gaat iets doen wat voorheen nooit “mocht”. Om de eerste rijles voor jou zo aangenaam mogelijk te maken, hebben wij van Rijschool Zoetermeer een aantal tips voor die eerste keer in de auto. 

 

Ontspan

Zorg dat je voor je rijles wat tijd hebt om te ontspannen. Hierdoor zal de spanning wat afnemen. Het is niet aan te raden om je eerste rijles te plannen na een belangrijk examen of direct aansluitend na je chaotische baan. Neem even de tijd om je ook echt voor te bereiden op je eerste rijles.

Oefen vooraf

Je mag dan weliswaar nog niet rijden in een auto, maar je kunt wel alvast achter het stuur gaan zitten. Ga met je ouders in de auto zitten en ga hierbij zelf op de bestuurdersstoel zitten. Je ouders kunnen je dan al uitleggen hoe het allemaal werkt.. Welk pedaal is voor gas geven en welke voor remmen? Wat zijn alle knopjes die op en naast het stuur zitten? Hoe werkt het schakelen? Dit zijn allemaal dingen die je ouders je al een keertje kunnen vertellen, zo is het tijdens je eerste les al een beetje bekend. 

Wees niet bang voor fouten

Iedereen die iets voor het eerst doet, kan dit niet meteen perfect. Wees daarom niet bang om fouten te maken. Het is niet erg als de auto een aantal keren afslaat of je weet nog niet goed hoe het schakelen werkt. Hiervoor zit een instructeur naast je! 

Begin gelijktijdig met je theorie-lessen

Het handigst is om je praktijk- en theorielessen gelijktijdig te nemen. In dit geval kun je bepaalde situaties uit de theorie toepassen in je eerste rijlessen. Aan de andere kant is het makkelijker om de theorie te plaatsen als je ook daadwerkelijk eens hebt deelgenomen aan het verkeer als autobestuurder. 

Vragen, vragen, vragen

Schroom niet om de ene na de andere vraag te stellen! Dit is nieuw voor jou en daarom weet je nog veel niet. Dat weet niemand tijdens de eerste rijles. Vraag daarom alles wat je niet weet of begrijpt aan je instructeur. 

Comfortabele kleding

Draag kleding die lekker zit, je zit namelijk één uur in de auto. Daarnaast is goed schoeisel ook aan te raden. Kies een schoen met een stevige zool, dus probeer slippers, schoenen met een hak of dikke laarzen als Uggs te vermijden.

Als laatst hopen we dat je je verheugt op je eerste rijles en dat je er vooral van kunt genieten! Bezoek onze website van Rijschool Veldkamp voor het aanmelden van een proefles. 

https://www.rijschoolveldkamp.nl/rijschool-zoetermeer/