Auto blog
Image default
Auto’s en Motoren

Wanneer moet je je winterbanden omwisselen?

In Nederland is het verstandig om in de herfst en winter je banden om te wisselen in een set winterbanden. Je kunt dan te maken hebben met sneeuw en ijzel op het wegdek. Rijd vanaf november tot en met maart met winterbanden. Dat zorgt ervoor dat je een stuk veiliger en comfortabeler rijdt. In veel Europese landen met strenge winters zijn winterbanden verplicht. Wanneer je een ongeluk veroorzaakt zonder winterbanden, kan je dit hoge boetes en problemen opleveren. Zorg ervoor dat je altijd voorbereid de weg opgaat en ga voor winterbanden. In maart kun je de winterbanden wisselen in zomerbanden of all season banden. Lees verder om achter de voordelen te komen van all season banden.

De voordelen van winterbanden

Winterbanden hebben een aantal voordelen. De banden hebben een andere rubbersamenstelling dan normale banden. Ze hebben daarnaast ook een dieper profiel wat ervoor zorgt dat de banden een betere grip hebben wanneer het onder de 7 graden is. Ook zorgt het speciale profiel ervoor dat de banden een verhoogt rijcomfort, een betere wegligging in bochten en een kortere remweg hebben. De vorm van de winterband zorgt er voor dat het water onder de band wordt afgevoerd. Hierdoor heb je minder risico op aquaplaning.

All season banden

Naast winterbanden kun je er ook voor kiezen om te gaan voor all season banden. De naam van deze banden zegt het al: deze banden zijn bedoeld voor het hele jaar en dus voor alle soorten klimaat en weer. Ze zijn bestand tegen droogte en natheid, hitte en kou. Deze banden zijn voorzien van meer lamellen dan winterbanden. Dit zorgt voor een betere grip op het natte of bevroren wegdek. Ook hebben droge of natte ondergronden een minder negatieve impact op de kwaliteit van de banden.

Voordelen van all season banden

Ga na hoeveel je per jaar rijdt en in wat voor soort gebied. Hier kun je keuze op baseren om te gaan voor zomer-, winter-, of all season banden. Wanneer je voornamelijk in Nederland rijdt, zijn de all season banden zeker aan te raden. Ben je regelmatig op weg door de sneeuw, dan zijn winterbanden een verstandige keus. Ga je voor all season banden, dan hoef je niet twee keer per jaar de banden te laten wisselen. Daarnaast ben je ook geen extra kosten kwijt aan opslag van een tweede set banden. Je bent het hele jaar door goed beschermd tegen alle soorten weer.