Auto blog
Image default
Auto’s en Motoren

Wat heb je nodig voor een internationaal rijbewijs ANWB?

Reizen naar het buitenland met de auto kan een geweldige ervaring zijn, maar in veel landen heb je een internationaal rijbewijs nodig. Dit document is een vertaling van je Nederlandse rijbewijs en is geldig in een groot aantal landen wereldwijd. In deze blog lees je alles wat je moet weten over het verkrijgen van een internationaal rijbewijs bij de ANWB.

1. Wat is een internationaal rijbewijs?

Een internationaal rijbewijs is een officieel document dat in veel landen wordt erkend als aanvulling op je nationale rijbewijs. Het is een vertaling van je Nederlandse rijbewijs in verschillende talen en het kan noodzakelijk zijn als je in het buitenland een auto wilt huren of rijden. Let op: het is geen vervanging van je Nederlandse rijbewijs, je moet beide documenten altijd bij je hebben.

2. Waarom heb je een internationaal rijbewijs nodig?

In sommige landen is een internationaal rijbewijs verplicht naast je Nederlandse rijbewijs. Dit geldt vooral voor landen buiten de Europese Unie. Het is belangrijk om dit van tevoren te controleren, omdat je zonder het juiste document mogelijk niet mag rijden. Daarnaast kan het hebben van een internationaal rijbewijs problemen voorkomen als je wordt aangehouden door de politie of betrokken raakt bij een verkeersongeval.

3. Hoe vraag je een internationaal rijbewijs aan bij de ANWB?

Het aanvragen van een internationaal rijbewijs bij de ANWB is een eenvoudig proces. Volg deze stappen:

  1. Voorbereiding: Zorg ervoor dat je een geldig Nederlands rijbewijs hebt. Dit is essentieel omdat het internationale rijbewijs slechts een vertaling is van je nationale rijbewijs.
  2. Pasfoto: Je hebt een recente pasfoto nodig. Zorg ervoor dat deze voldoet aan de officiële eisen (kleurenfoto, rechte houding, neutrale gezichtsuitdrukking).
  3. Aanvraagformulier: Het aanvraagformulier kun je krijgen bij een ANWB-winkel of downloaden van de ANWB-website.
  4. Bezoek een ANWB-winkel: Neem je Nederlandse rijbewijs, de pasfoto, en het ingevulde aanvraagformulier mee naar een ANWB-winkel bij jou in de buurt. Je kunt ook telefonisch een afspraak maken als je dat liever doet.
  5. Betaling: De kosten voor een internationaal rijbewijs bedragen ongeveer €18,95 (prijs kan variëren). Betaling kan meestal zowel contant als per pin.
  6. Ophalen: Je ontvangt je internationaal rijbewijs direct na de aanvraag. Dit betekent dat je het gelijk mee kunt nemen en klaar bent voor je reis.

4. Veelvoorkomende vragen en problemen

A. Is mijn internationaal rijbewijs overal geldig?

Nee, een internationaal rijbewijs is niet in alle landen geldig. Controleer altijd van tevoren of het land waar je naartoe reist dit document accepteert. De ANWB heeft hierover een uitgebreide lijst beschikbaar.

B. Wat moet ik doen als ik mijn internationaal rijbewijs verlies?

Als je je internationaal rijbewijs verliest, moet je een nieuw exemplaar aanvragen. Dit betekent dat je opnieuw naar een ANWB-winkel moet gaan met alle benodigde documenten en een nieuwe betaling moet doen.

C. Hoe lang is een internationaal rijbewijs geldig?

Een internationaal rijbewijs is meestal één jaar geldig vanaf de datum van uitgifte. Na deze periode moet je een nieuw internationaal rijbewijs aanvragen als je nog steeds van plan bent om in het buitenland te rijden.

D. Kan ik mijn internationaal rijbewijs online aanvragen?

Op dit moment is het niet mogelijk om een internationaal rijbewijs volledig online aan te vragen. Je moet persoonlijk naar een ANWB-winkel gaan om je documenten in te leveren en je rijbewijs op te halen.

E. Wat als ik niet lid ben van de ANWB?

Ook als je geen lid bent van de ANWB, kun je een internationaal rijbewijs aanvragen bij de ANWB-winkels. Er zijn geen extra kosten voor niet-leden.

5. Tips voor reizigers

  • Controleer je bestemming: Niet elk land accepteert een internationaal rijbewijs. Controleer dit dus altijd vooraf.
  • Dubbele controle: Zorg ervoor dat je altijd zowel je Nederlandse als je internationale rijbewijs bij je hebt.
  • Up-to-date blijven: Houd de vervaldatum van je internationaal rijbewijs in de gaten en zorg ervoor dat je deze op tijd verlengt.

Met deze informatie ben je goed voorbereid op je reis en kun je met een gerust hart de weg op in het buitenland. Veel veilige kilometers gewenst!