Auto blog
Image default
Bedrijven

Een tweedehands Saab 96 of andere oldtimer kopen?

De Saab 96 is een oldtimer van het gelijknamige Zweedse automerk dat erg populair is bij verzamelaars. De naam kan het idee geven dat het om een model uit 1996 gaat. Het gaat echter om een lijn die in de jaren 60 en 70 van de vorige eeuw werd geproduceerd. Ben jij een verzamelaar? Of ben je geïnteresseerd in oldtimers en overweeg je om wellicht ooit een model als de Saab 96 aan te schaffen? In dit artikel vertellen we je waar je op dient te letten bij de aanschaf van een oldtimer.

Allereerst is het belangrijk om jezelf de vraag te stellen of het een auto is die je primair koopt omdat je hem mooi vindt. Sommige mensen kopen een auto namelijk als een persoonlijk museumstuk en om aan anderen te kunnen laten zien, terwijl anderen hem kopen om ook daadwerkelijk te gebruiken. In het laatste geval, goed nieuws:  Saabs staan erom bekend dat ze lang mee gaan en dat is ook zeker voor de 96-lijn het geval.

Als je de Saab 96 wil kopen voor de looks, dan is de aerodynamische vorm dat wat het eerst in het oog springt. Uiteraard zijn er veel modellen van diverse merken waar het dit mee gemeen heeft. Daarnaast is het een tweedeurs model met vijf zitplaatsen

Onder de motorkap: v4 of 2-takt

Als je van plan bent om de Saab 96 ook daadwerkelijk te gaan gebruiken, dan is het belangrijk om ook letterlijk en figuurlijk onder de motorkap te kijken. Een van de dingen die altijd belangrijk zijn voor je een oldtimer koopt is wat voor motor erin zit. In de eerste jaren van zijn productie gebruikte Saab een motor van het concern zelf: de tweetakt motor.

Eind jaren 60 gingen ze als onderdeel van de ‘Operatie Kajsa’ over naar een buitenlandse motor: de viertakt V4 van Ford. Hierbij werd tot 1968 een two-stroke optie aangeboden. Als je op zoek bent naar gebruikte modellen, kan het ook zijn dat je een “Shrike” motor tegenkomt: dit is nog steeds een two-stroke motor, maar dan een die in 1967 en 1968 in de VS werd verkocht.

https://sweedspeed.com/saab-96/