Auto blog
Image default
Bedrijven

Welke laadpaal kies ik?

Als je op zoek bent naar een goede en betaalbare laadpaal om thuis of op je bedrijf een plug-in hybride of elektrische auto op te laden, dan heb je hier waarschijnlijk al goed over nagedacht. Opladen doe je natuurlijk het liefste op een tijd dat de auto niet gebruikt wordt. Voor veel mensen betekent dit dat de auto in de avond of nacht moet worden opgeladen. Afhankelijk van de plek waar de auto wordt geparkeerd is het mogelijk om een oplaadmogelijkheid te creëren. Je kunt bijvoorbeeld kiezen voor een laadstation met een stekker zodat je geen losse laadkabel hoeft aan te sluiten.

Oplaadstations en autoladers

Er zijn verschillende manieren om je elektrische auto op te laden. Ben je op zoek naar een laadpaal thuis, dan zijn er drie verschillende opties:

  • Laadstation met een vaste kabel, dit is een prima oplossing voor op het bedrijf en thuis. De montage kan aan de muur in bijvoorbeeld een garage of aan een paal naast een parkeerplek.
  • Laadstation zonder vaste kabel, de beste optie om verschillende types elektrische auto’s mee op te laden.
  • Mobiele lader, handig voor onderweg. Neem de lader gewoon mee en gebruik een normaal stopcontact om je auto op te laden.

Waar moet ik eigenlijk op letten?

Als je van plan bent om je een laadpaal of laadstation te laten installeren dan zijn er een aantal belangrijke dingen waar je op moet letten.

  • Accucapaciteit en laadvermogen zijn belangrijk i.v.m. de laadtijd en de eventuele keuze voor het vermogen van de laadpaal.
  • Stroomaansluiting, wat is het maximaal beschikbare vermogen voor het laden van de auto? Dit is afhankelijk van andere aangesloten elektrische apparaten.
  • Zonnepanelen, kies dan voor vast laadstation met loadbalancing. Met deze techniek wordt het verbruik in je woning of bedrijf continue opgemeten en wordt alleen het beschikbare vermogen gebruikt voor het laden. Overbelasting wordt op deze manier voorkomen.