Auto blog
Image default
Vervoer en transport

Beste vervoersmiddelen

Er zijn talloze vervoersmiddelen en het kan soms lastig zijn om de juiste te kiezen. Wat voor jou werkt, is natuurlijk afhankelijk van verschillende factoren, waaronder de afstand die afgelegd moet worden. Kies je voor openbaar vervoer of heb je toch liever een eigen transportmiddel? Voor afstanden in hetzelfde dorp of stad, kan je bijvoorbeeld kiezen tussen de auto, openbaar vervoer, scooter of fiets. De keuze voor wat het beste werkt, is persoonlijk, maar alle opties hebben voordelen en nadelen.

 

Fiets en bromfiets

Twee vervoersmiddelen die dicht bij elkaar in de buurt komen, zijn de fiets en de bromfiets. Helemaal omdat de fiets tegenwoordig ook elektrisch verkrijgbaar is. De elektrische fiets en de scooter zijn perfect voor wat langere afstanden en als je geen zin hebt om te hard te fietsen. Voor de elektrische fiets hoef je maar minimaal te trappen om vooruit te komen en met de bromfiets hoef je natuurlijk helemaal niet te trappen. Toch gaan de twee even hard, met ongeveer 25 kilometer per uur. Er zijn dus wat gelijkenissen, maar er zijn ook een aantal belangrijke verschillen. De populariteit van de ebikes bruin blijven groeien, terwijl die van de bromfietsen, om verschillende redenen blijven dalen.

 

Nadelen van de bromfiets

Er zijn verschillende reden waarom de bromfiets minder populair is. We zijn steeds meer bezig met duurzaamheid en de dagelijkse invloed die we hebben op de wereld. Bromfietsen stoten gassen uit die slecht zijn voor de aarde, omdat deze voornamelijk rijden op benzine. Elke dag op de scooter rijden, voelt voor sommigen dan misschien niet fijn. Daarnaast blijven de benzineprijzen stijgen, waardoor het ook nog eens erg duur wordt om te tanken. Ook moet je met een bromfiets een verzekering afsluiten, wat weer extra maandelijkse kosten zijn. In sommige steden moet je tegenwoordig ook nog een helm op als je op de bromfiets rijdt. Dit vinden veel mensen erg vervelend, omdat je dan ook nog met de helm moet slepen. Je mag hierbij niet meer op het fietspad rijden, maar je moet verplaatsen naar de autoweg. Dit is voor veel bestuurders een te gevaarlijk idee. Een populair alternatief, is daarom de e-bike.

 

Voordelen e-bike

Met de elektrische fiets ga je even hard als met een bromfiets, maar zijn er minder regels waar je rekening mee hoeft te houden. Zo ben je niet verplicht om een helm te dragen en kan je gewoon overal op het fietspad rijden. Daarnaast hoef je geen verzekering af te sluiten en is het niet nodig om te tanken. Je moet alleen niet vergeten om de accu op te laden. Met een elektrische mamafiets of bakfiets, is het ook nog eens mogelijk om kinderen en boodschappen te vervoeren! Hier is met een bromfiets vaak geen ruimte voor. Al met al ben je met de elektrische fiets en de bromfiets even snel, maar zijn er tijdens het gebruik minder lasten en kosten. De aanschafprijs is ook ongeveer even duur. De elektrische fiets is wart duurder dan een normale fiets, maar natuurlijk nog steeds lichter dan de meeste bromfietsen.