Auto blog
Image default
Vervoer en transport

Hoe herken je een betrouwbare taxi?

Het is cruciaal om de betrouwbaarheid van een taxi te onderzoeken voordat je besluit om ergens te gaan. Illegale taxichauffeurs kunnen veel geld in rekening brengen en zijn vaak niet voldoende verzekerd. Bovendien kun je hun identiteit niet verifiëren, omdat ze hoogstwaarschijnlijk geen rijbewijs hebben. Het kenteken moet blauw zijn op alle taxi voertuigen. Daarnaast is elke taxichauffeur verplicht een boordcomputer te hebben waarop hij zijn rustpauzes en werktijden kan registreren. Nederland heeft een enorm aanbod aan taxi’s en een van de betrouwbare zijn vooral die Schiphol taxi’s. In het onderstaande wordt er nog meer uitgelegd hoe je betrouwbare taxi’s kunt herkennen.

Een chauffeurspas

Een betrouwbare, legitieme taxichauffeur heeft altijd zijn rijbewijs bij zich in het voertuig. Wil je er zeker van zijn dat de taxichauffeur die je inschakelt betrouwbaar is? Dan zou je hem kunnen vragen om het rijbewijs te tonen. Op deze manier kun je  ervoor zorgen dat je veilig aan boord gaat. Je bent je ook bewust van je reisgenoten. Heb je nu een klacht tegen de bestuurder? Daarna kun je het bedrijf de naam van de chauffeur doorgeven. Als je niet tevreden bent met jou taxirit, kun je op de chauffeurspas zien wie er in het voertuig zat en daarover een klacht indienen. 

Een taxameter

Als je in een taxi stapt controleer of er een taxameter hangt binnen. Elke legitieme taxi heeft een meter waarop je de ritprijs kunt zien. De prijs loopt op naarmate je verder reist. Een uitzondering op deze regel zijn de bel taxi’s. Het is niet vereist dat zij in hun taxi een meter hebben. De lengte van je taxirit en de duur ervan worden gemeten door taximeters. Elektrische pulsen worden door de taxameter gebruikt om de afstand te berekenen. Elke keer dat de cabine een bepaalde afstand aflegt, pulseert een sensor die is aangesloten op het transmissiesysteem van het voertuig de taxameter. 

De ritbon 

Na de rit kan een betrouwbare taxichauffeur de bon altijd uitprinten. Hoewel het niet typisch is dat dit gebeurt, is het nog steeds mogelijk. Op deze bon staan de gegevens van de chauffeur, de tijd en de afgelegde afstand. Als je niet tevreden was met de rit, kun je deze informatie gebruiken om in de toekomst contact op te nemen met het bedrijf. Voor taxi’s die op de opstapmarkt actief zijn, is de bon een afgedrukt ontvangstbewijs, daarom moet je taxameter een printer hebben om de bon af te drukken. Hoewel je moet informeren of de klant een ontvangstbewijs wil, ben je niet verplicht om elke klant een ontvangstbewijs aan te bieden.