Auto blog
Image default
Vervoer en transport

Must-read tips voor het kiezen van een motorrijschool

Wil je starten met motorrijlessen, maar weet je nog niet welke motorrijschool bij jou past? Wij helpen je op weg met een aantal praktische must-read tips waardoor het kiezen een stuk makkelijker wordt.

Vraag je netwerk om hulp

Je netwerk is een enorm waardevol middel als het gaat om het kiezen van een motorrijschool. Vraag aan degenen die een motorrijbewijs hebben, bij wie ze motorrijlessen hebben gevolgd. Je netwerk heeft vaak het beste met je voor en zou je daarom echt niet zomaar de eerste de beste motorrijschool aanbevelen.

Vul de suggesties aan met online onderzoek

De volgende stap is om het lijstje met motorrijscholen verder aan te vullen door online onderzoek te doen. Ga naar Google en zoek op ‘motorrijschool’ eventueel in combinatie met de plaatsnaam waar je wilt lessen.

Bekijk de recensies

Lees recensies van voormalige leerlingen om een idee te krijgen van hun ervaringen met de motorrijschool. Positieve recensies geven een indicatie van de reputatie en de kwaliteit van de motorrijlessen. Samen met de suggesties die je van je netwerk hebt gehad zijn de recensies de meest betrouwbare informatiebron om je keuze voor een motorrijschool op te baseren.

Check de slagingspercentages

Informeer naar het slagingspercentage van de rijscholen die je op het oog hebt. Een hoog slagingspercentage kan aangeven dat de rijschool effectieve lesmethoden heeft en haar leerlingen goed voorbereidt op het examen.

Bedenk wel dat het slagingspercentage slechts een indicatie is. Sommige rijscholen kunnen immers onnodig lang doorgaan met rijlessen geven, waardoor ze het slagingspercentage kunstmatig op een hoog niveau houden.

Volg een proefles motorrijden

Inmiddels heb je een goed beeld van de motorrijscholen die jou het meeste aanspreken. Ons advies is om bij die motorrijscholen een proefles motorrijden te boeken. Tijdens de proefles kun je goed ervaren of de motorrijschool bij je past en of de klik met de instructeur goed is. Met name dat laatste is van groot belang om ervoor te zorgen dat de motorrijlessen prettig en effectief zijn.

Vergelijk de kosten

Vergelijk de lesprijzen van verschillende motorrijscholen en kies er een die binnen je budget past. Let echter niet alleen op de prijs, kwaliteit moet altijd de hoogste prioriteit hebben. Verder is het goed om te weten dat het interessant kan zijn om naar lespakketten te kijken. 

In een lespakket zitten vaak een aantal lessen, het theorie-examen en de praktijkexamens. Op basis van een proefles kan je instructeur je adviseren over het lespakket dat het beste bij je past.