Auto blog
Image default
Vervoer en transport

Waarom goede aanhanger verlichting belangrijk is

Om gewoon veilig de weg op te kunnen is het van belang om de verlichting van de aanhangwagen in orde te maken. Het zou heel erg vervelend zijn wanneer er een probleem is met de verlichting waardoor de aanhangwagen niet te gebruiken is.

Wanneer je hier dan toch mee te maken krijgt, dan kunnen veel van deze problemen heel makkelijk gewoon door jezelf worden verholpen. Hoe kun je de problemen herkennen, en oplossen?

Hoe kun je storing voorkomen, en waarom is goede verlichting belangrijk?

Hoe kun je storing voorkomen bij de verlichting van de aanhangwagen. Want ja, laten we eerlijk zijn, voorkomen is altijd beter dan genezen. Een aanhangwagen is altijd bedoeld als werktuig en daarom is het zaak om te voorkomen dat deze niet kan worden gebruikt door kapotte verlichting. Dit is voor de medeweggebruiker vooral belangrijk. Wanneer de wagen niet goed zichtbaar is, dan kan dit gevaarlijk zijn voor andere weggebruikers.

Storing in de verlichting komt vooral door een storing in de contacten. Om dit te voorkomen is het aan te raden om de stekkerdoos eens per jaar te spuiten met zuurvrije vaseline. Wanneer het contact niet meer glimt omdat er oxidatie op zit, dan is contactreiniger het eerste middel om in te zetten. Wanneer je de stekker een aantal keren in de stekkerdoos doet dan wordt de beschermspray vanzelf goed verdeeld.

Daarnaast moet je ook gewoonweg zuinig met de verlichting omgaan. Wanneer je de wagen niet gebruikt, en je de stekker niet op een auto aansluit, zorg er dan ook voor dat de stekker gewoon in de ervoor bedoelde houder op de dissel zit. Zorg ervoor dat de stekker niet loshangt. Laat hem ook zeker niet op de grond hangen waardoor vocht kan binnendringen in de stekker.

LED op de aanhanger? Ja!

LED verlichting is tegenwoordig steeds normaler op auto’s. Dit is echter bij de aanhangwagen nog niet echt normaal. De meeste aanhangwagens hebben nog steeds klassiek lichtunits zoals we die al heel erg lang kennen. Deze doen het prima op de aanhangwagen. Maar, er zitten nog wel steeds gloeilampjes in die makkelijk kapot kunnen gaan. LED verlichting is daarom een prima oplossing. LED verlichting is milieubewust en gaat een stuk langer mee. Op deze manier hoef je de verlichting dus minder vaak te vervangen. Sterker nog, LED verlichting gaat gemiddeld 15 jaar mee op zijn minst.

Wat als de verlichting het niet doet?

Wat doe je wanneer de verlichting het niet doet? Ook wanneer je nog zo zuinig omgaat met de aanhangwagen, dan kan het voorkomen dat er toch storing optreedt in verlichting. Om toch gewoon weer snel de weg op te kunnen is het belangrijk om de storing zo snel mogelijk te verhelpen. Wanneer de verlichting niet meer werkt dan kijk je allereerst of het maar één enkel lampje is, of dat het er meer zijn. Daarna ga je verder kijken naar de onderliggende oorzaak. Vaak ligt de oorzaak bij de stekker. Onderzoek deze nog eens goed en kijk of er niets kapot is. Wanneer deze gewoon blijkt te functioneren dan gaat het om een contactpunt. Wanneer je aanhanger verlichting nodig hebt, kan je deze vaak eenvoudig online bestellen. Ook wanneer je een minder bekend merk aanhanger hebt.