Auto blog
Image default
Woningen

SCANDINAVISCHE STIJL IN HET INTERIEUR

huis te koop

Deze stijl maakt gebruik van veel interessante details, zoals een houten of papieren hertenkop aan de muur, eigenaardige posters, ongewone planten.

We besloten om deze en andere details zo goed mogelijk in overweging te nemen en precies te beschrijven welke deeltjes van het interieur de Scandinavische stijl echt Scandinavisch maken.

1) Scandinavisch behang

We hebben al gezegd dat het de lichte achtergrond (voornamelijk witte plafonds en muren) is die het meest herkenbare kenmerk is van het Scandinavische interieur. Scandinaviërs houden echter van accenten en “pit”. Meestal wordt een bepaald meubelstuk (bank, fauteuil, tafel, planken) of decor (tapijt, gordijnen, kussens, dekens) gekozen als kleuraccent, maar soms richt de aandacht in het interieur zich op één accentmuur. Het kan een muur zijn die in een andere kleur is geverfd, of het wereldberoemde Scandinavische behang.

Wat maakt Scandinavisch behang anders dan alle andere?

Ten eerste een ongebruikelijk patroon: een herhalende geometrische print, bloemen en planten, sterren en stippen;

Ten tweede het materiaal waarvan het behang is gemaakt. In de regel is dit flesilin van de hoogste kwaliteit, die perfect past bij het lijmen en een ietwat fluweelachtige of volledig gladde textuur heeft;

Kenmerken van de afbeelding zelf. De afbeeldingen op het Scandinavische behang zien eruit alsof ze net van het schilderij van de kunstenaar zijn gestapt. Wazig, “aquarel”, lichtjes verouderd, brengen ze ons mentaal over naar het oude Engelse of Franse interieur.

2) Strikte geometrie van meubels

Meubels in Scandinavische stijl moeten ook zorgvuldig worden geselecteerd, want niet alles wat je in meubelwinkels kunt vinden, past in een Scandinavisch interieur.

Dus ja en nee bij de keuze van meubels.

JA:

Strikte geometrische meubels (vierkant, rechthoekig);

Bijna altijd – poten in de buurt van meubels en vaak met een ongebruikelijke vorm;

Dunne, sierlijke details (dunne poten op banken en fauteuils, dunne of volledig onzichtbare meubelgrepen);

Effen stoffering voor gestoffeerde meubelen;

Kleuren – voornamelijk beige, licht, grijs, bruin, zwart, minder vaak – felrood, geel, blauw, groen;

“Ja” – houten onderstellen voor stoelen en gestoffeerde meubels;

De meest lichtgewicht en functionele meubels (bijvoorbeeld modulair, met verwisselbare onderdelen).

NEE:

Geen rommel, pretentieuze details, zware kleerkasten en “opgeblazen” banken;

Geen bekleding met bloemen, strepen, patronen, cellen, enz .;

“Nee” – meubels die duidelijk slechts aan één stijl / kleur / type kamer zijn gebonden, zeer zelden – ingebouwde apparaten;

Geen “rode” meubels van spaanplaat en geliefde kleur “wengé”;

Zeer zelden zware massieve kasten met glas;

“Nee” – chromen meubels, chromen stoelpoten, planken, rekken;

Absoluut “nee” voor kamers die helemaal gevuld zijn met meubels, waar elke centimeter ruimte met iets gevuld is.

Als je twijfelt over wat wel en niet in het Scandinavische interieur past, ga dan naar de IKEA-website en bijna alles wat je op de foto’s ziet, is wat je nodig hebt.

3) Lampen 

Zoals we al zeiden, Scandinaviërs hebben niet genoeg licht, dus er mogen maximaal lichtbronnen in een Scandinavisch interieur zijn. En dit geldt niet alleen voor de hoofdverlichting in de kamer. Naast spots, plafondbanden en kroonluchters worden allerlei schansen, lampenkappen, vloer- en tafellampen, kaarsen, guirlandes, kandelaars voor de ramen gebruikt.

En de lampen zijn ook heel zorgvuldig gekozen: geen bloemen en “grootmoeders” kroonluchters, alleen de meest simpele vormen, alleen hardcore – tot en met “gloeilampen”!

4) Veel groen

Planten en bloemen in het interieur zijn voor Scandinaviërs net zo belangrijk als meubels en houtdecor. Groen vult het interieur en brengt de eentonigheid van de achtergrond in evenwicht, waardoor het fris en kleur krijgt.

De meest populaire planten die in Scandinavische interieurs worden gebruikt, zijn lierficus, monstera, eucalyptus, pilea, euphorbia-cactus. De planten staan ​​als het ware “verspreid” door het interieur, ze zijn te zien op de vensterbank, op het nachtkastje, op de salontafel, in de badkamer, in de gang op de vloer. Kortom, plantenbakken worden gekozen in neutrale kleuren – grijs, zwart, wit, opnieuw met geometrische prints of inkepingen. Vaak vind je hier ook potten van klei of steen, die de charme van de Scandinavische stijl nog eens extra benadrukken.

5) Afdrukken

Een ander opvallend kenmerk van het Scandinavische interieur zijn de zwart-wit prints. Strepen, kruisen, sterren, cirkels, ruiten, driehoeken, zigzaglijnen – misschien is het Scandinavische interieur eraan te herkennen.

Prints zijn meestal te vinden in posters op muren, afbeeldingen op behang, in patronen op dekens, kussens, tapijten, beddengoed, keramische tegels. Het komt echter voor dat meubelstukken ook “geprint” worden, of in zwart-wit geverfd.

Trouwens, wat het schilderen betreft, lopen alle Scandinaviërs voor op de rest van de planeet, herschilderen in wit of zwart wat al onmogelijk lijkt om opnieuw te schilderen.

6) Scandinavische posters

Ten slotte is een ander onderscheidend kenmerk dat inherent is aan de Scandinavische stijl in het interieur de aanwezigheid van een groot aantal posters.

Posters worden meestal boven een consoletafel, boven dressoirs, aan het hoofdeinde van een bed of boven een bank, in de gang en in de keuken geplaatst, en meestal zijn ze gegroepeerd in een enkel paneel.

Het kleurenschema dat voor de posters wordt gebruikt, is wederom grijs-zwart-wit, de afbeeldingen hebben geen specifieke betekenis en kunnen gemakkelijk meerdere keren veranderen om aan de stemming van de eigenaren te voldoen.

In kinderkamers gebruiken ze vaak foto’s van konijnen, berenwelpen of beroemde Scandinavische sprookjeshelden.

Veel succes met de reparatie

huis te koop hombeek

https://be.propenda.com