Auto blog
Image default
Aanbiedingen

Kleine lakschade aan de autolak zelf repareren? Het kan!

Beschadigingen aan de autolak, zoals kleine krasjes, zijn vervelend. En niet alleen op de eigen auto, maar al helemaal als het een huurauto betreft. Hoge kosten kunnen echter zeker worden vermeden. Wat je daarvoor nodig hebt is een beetje vakmanschap als je de schade aan de autolak zelf herstelt.

Een krasje in de lak is al snel het geval. Met een beetje handigheid kunnen gelukkig kleine beschadigingen aan het lakwerk snel worden gerepareerd. De kosten voor het herstellen van lakschade aan de auto bedragen een paar tientallen euro’s. Het is echter wel belangrijk dat de schade onmiddellijk na het ontstaan ervan wordt hersteld, zodat er geen roest kan ontstaan.

Verwijderen van krassen met poetsmiddel

Kleine krasjes kunnen soms worden verwijderd met behulp van een poetsmiddel. Eerst moet het aangetaste gebied grondig worden gereinigd met een verfreiniger. Vervolgens wordt de kras zorgvuldig weggeschuurd met schuurpapier (bijv. korrel 2000) en opnieuw behandeld met een schuurpolish. Deze procedures worden herhaald tot de kras is verwijderd. Ten slotte wordt de aangetaste zone opnieuw bewerkt met een hoogglanspolish en wordt het lakverzegelingsmiddel aangebracht.

Voor iets diepere krassen wordt een andere procedure aanbevolen. Nadat het aangetaste gebied goed is schoongemaakt, moet het worden afgeplakt. Dit is belangrijk omdat plastic of rubber op den duur vlekken kunnen krijgen door de gebruikte middelen. Opnieuw wordt de beschadigde plek behandeld met schuurpapier en polijstmiddel – maar deze keer tot op de laklaag. Wanneer de kras niet meer zichtbaar is, kan de plek met een retoucheerstift worden bijgewerkt. Daarna moet alleen nog het oppervlak worden afgedicht.

Bijwerken met een lakstift

Als het een heel klein krasje is, kan het worden behandeld met een zogenaamde touch-up pen. Ook wel lakstift genoemd. Het is natuurlijk heel belangrijk dat het deze lakstift de juiste kleur bevat. Elk voertuig heeft een kleurcode, die meestal in het onderhoudsboekje vermeld staat. Als alternatief kan ook de kleurcode worden bepaald. Het enige dat nodig is, is de fabrikant van het voertuig en het bouwjaar. Je kunt ook een bezoek brengen aan een filiaal van de desbetreffende autofabrikant en daar navraag doen.

De lakstiften zijn voorzien van een penseeltje om het aanbrengen te vergemakkelijken. Voordat dit echter wordt gebruikt, moet het gebied in kwestie worden schoongemaakt. In de regel droogt de aangebrachte lak zeer snel en heeft hij een hoge dekkracht. Afhankelijk van de fabrikant kost zo’n bijwerkstift tussen de vijf en twintig euro.