Auto blog
Image default
Auto’s en Motoren

Voorbereiden op motor examen

Vanaf 18 jaar mag je bij het CBR een motor-examen afleggen. Hierbij wordt onderscheid gemaakt in drie klassen. Wanneer je 18 bent mag je deelnemen aan het examen op een lichte motor (A1), bij de leeftijd van 20 mag je motor-examen doen op een middelzware motor (A2) en vanaf je 21e mag je voor de zwaarste motor gaan (A).

Theorie-examen motor

Wanneer je je motorrijbewijs wilt gaan behalen moet je eerst slagen voor je theorie-examen. Hierbij is een goede voorbereiding essentieel, dit kun je het beste doen met behulp van actuele leerstof. Op Theorie.nl vind je bijvoorbeeld een overzicht met verschillen theorie-examens die altijd voldoen aan de laatste actuele eisen. Het verkeer blijft veranderen, hierdoor is het erg belangrijk dat je kiest voor theorie-examens die up-to-date zijn zodat je niet voor verrassingen komt te staan tijdens de daadwerkelijke toetsing.

AVB-examen

Ben je geslaagd voor je theorie-examen motor? Dan is het tijd om je aan te melden voor het AVB-examen. Dit examen wordt ook wel het motorexamen voertuigbeheersing genoemd. Je wordt hierbij beoordeeld op de beheersing van je motor, stuurgedrag en het bewaren van de balans. In totaal wordt hierbij gekeken naar 7 verschillende onderdelen waarvan je er minimaal 5 voldoende moet afronden. Mocht er toch iets misgaan tijdens een onderdeel, dan heb je altijd de mogelijkheid om één onderdeel over te doen om alsnog te slagen voor je AVB-examen.

 

AVD-examen

Eindelijk is het dan zover, je hebt zowel je theorie-examen motor als het AVB-examen gehaald. Het is nu tijd voor je AVD-examen. Dit is het laatste onderdeel van je motor-examen voordat je daadwerkelijk de weg op mag. Dit examen duurt maximaal 55 minuten en bestaat uit een aantal onderdelen. Allereerst moet je je melden op de afgesproken CBR-locatie, hierbij is het belangrijk dat je je ID-kaart of paspoort meeneemt. Je zult hierbij kort kennismaken met de examinator waarna je de procedure van het examen zult doornemen.

Het examen begint altijd op het parkeerterrein, de examinator zal eerst een korte ogentest afnemen door je te vragen of je een kentekenplaat wilt oplezen. Vaak worden er ook enkele vragen over de motor gesteld zoals de bandenspanning of de remmen.

De examenrit

Het is tijd om de weg op te gaan, dit onderdeel duurt over het algemeen 35 minuten. De examinator zal je in zijn eigen auto volgen en je door middel van een oortje de nodige instructies geven. Tijdens dit onderdeel wordt er voornamelijk gelet op je kijkgedrag, plaats op de weg, hanteren van de verkeersregels en je motorbeheersing. Na afloop van deze rit keer je terug bij het CBR en krijg je te horen of je geslaagd bent voor het motor-examen.