Auto blog
Image default
Auto’s en Motoren

4 redenen waarom het een goed idee is om een dashcam aan te schaffen

De dashcam wint steeds meer aan populariteit in Europa. Ook in Nederland wordt deze steeds vaker gebruikt. In sommige landen is het zelfs al verplicht om een dashcam in de auto te monteren. Zo ver is het in Nederland nog niet. Toch gebruiken steeds meer reguliere bestuurders dit handige cameraatje. Ook taxi- en buschauffeurs laten hun voertuigen steeds vaker uitrusten met de dashcam. Maar vanwaar deze populariteit? Heeft het echt voordelen om deze in de auto te installeren? En welke voordelen zijn dit dan? In dit artikel geven je vier redenen waarom een dashcam tegenwoordig een heel goed idee is. 

  1. Bewijsvoering in geval van een ongeluk 

Het is niet voor niets dat de dashcam in veel landen met chaotisch verkeer verplicht is. Bij ongevallen is het vaak lastig om de dader aan te wijzen. Zeker wanneer er niet voldoende getuigen zijn. Met een dashcam is eenvoudiger aan te tonen waar de schuldvraag ligt. Veel verzekeraars maken al dankbaar gebruik van dashcambeelden. In ons land worden ook steeds vaker beelden aangeleverd bij het bepalen van de schuldvraag. 

Het beeldmateriaal helpt aan te tonen dat de schuldvraag niet bij jou ligt, zodat je een krachtige zaak kunt voeren in geval van een conflict. Handig voor de verzekering, maar ook wanneer het tot een rechtszaak mag komen. Een krachtig en efficiënt middel om jezelf te verdedigen. 

  1. Mooie vakantiebeelden 

 

Het mooie van een dashcam is dat deze direct begint met opnemen zodra de motor start. Je hoeft er verder niet meer over na te denken. Ondertussen neemt de camera beelden op. Dit kan in sommige gevallen hele mooie plaatjes opleveren. Zeker wanneer je op vakantie bent. Mooie beelden van een bergachtige omgeving of een andere idyllische plek. Fijn om te bewaren als aandenken aan een mooie vakantie. Houd er wel rekening mee dat de beelden van een dashcam meestal niet erg kwalitatief zijn. Ze zijn leuk voor recreatief gebruik, maar ze zullen nooit de kwaliteit van een luxe filmcamera evenaren. 

  1. Bewijs bij inbraak of schade 

Je komt aan bij je geparkeerde auto en tot je ontzetting ontdek je dat er ingebroken is of dat er schade is. Geen bewijs. Helemaal niets. In veel gevallen zijn de kosten dan voor eigen rekening. Zonde! Veel dashcam camera’s hebben echter de optie om ook in stand-by modus op te nemen. Hierbij neemt de camera enkel op wanneer er beweging aan de auto wordt gevoeld. Bij inbraak of schade van een geparkeerde auto kunnen er dus beelden worden opgenomen die jou helpen bij het beantwoorden van de schuldvraag. Zo kun je vaak met behulp van de politie de verantwoordelijke persoon traceren. Bovendien kan het beeldmateriaal worden gebruikt om aan de verzekering te laten zien. 

  1. Onverwachte gebeurtenissen vastleggen 

 

Soms zijn er van die situaties op de weg waarvan je had gewenst dat je deze had kunnen opnemen. Denk aan een boom die plotseling op de weg valt, blikseminslag of ander bijzonder natuurgeweld. Met een dashcam leg je deze onverwachte gebeurtenissen vast. Bijzonder om deze zaken daadwerkelijk op beeld te hebben.