Auto blog
Image default
Electronica en Computers

Vrachtwagen dashcams: slimme video uitgelegd in 4 stappen

Voor een wagenpark bieden dashcams voor vrachtwagens uitkomst. In deze speciale dashcams komen HD dashcam video, kunstmatige intelligentie en bestuurdersinformatie samen. Is er sprake van onveilig rijgedrag? Dan geven de dashcams voor vrachtwagens dit aan. Dit biedt voordelen voor vrachtwagenchauffeurs en wagenparkbeheerders. Misschien heb je al het een en ander gehoord over de vele voordelen, maar hoe werken dashcams voor vrachtwagens? In dit artikel leggen we aan de hand van vier stappen het proces uit.

Stap 1: Dashcam vrachtwagen begint met opnemen

Om foutgevoeligheid te voorkomen gaat het opnemen van een vrachtwagen dashcam volledig automatisch. Dit proces gaat van start bij het starten van de motor van de vrachtwagen. Een vrachtwagenchauffeur hoeft hier zelf geen handeling voor uit te voeren en kan het daarmee ook niet vergeten. Zo heeft u altijd de data en beelden om de ritten te optimaliseren. Zo automatisch als het systeem start met opnemen, zo schakelt de dashcam zichzelf ook uit. Bij het uitzetten van de motor stopt de dashcam met opnemen.

Stap 2: Detecteren van onveilig rijgedrag

De vrachtwagen dashcams zijn uitgerust met kunstmatige intelligentie. Deze technologie maakt het mogelijk voor de dashcam om de videobeelden te beoordelen op basis van het rijgedrag. Daarbij wordt een signaal afgegeven bij abrupt remmen, te snel optrekken en te snel door bochten heen gaan. Als wagenparkbeheerder is het belangrijk om hiervan op de hoogte te zijn. Niet alleen om de bestuurder aan te spreken op het onveilig rijgedrag maar ook voor het behoud van de zakelijke voertuigen. 

Stap 3: Classificeren van het incident 

Wanneer is er precies sprake van onveilig gedrag? Het kan per persoon of organisatie verschillen hoe tegen dit onderwerp wordt aangekeken. Daarom is het mogelijk bij dashcams voor vrachtwagens om classificeringen aan te brengen. Voorbeelden van classificeringen zijn:

  • Laas risico;

  • Agressief rijgedrag;

  • Gevaarlijk rijgedrag;

  • Aanrijding.

Per vrachtwagenchauffeur kun je inzichtelijk maken binnen welke classificering ze vallen. Daarnaast kun je ook zien hoe vaak dit rijgedrag voorkomt en/of je een patroon in het rijgedrag kunt ontdekken. Deze data helpt bij het aanspreken en coachen van de chauffeurs om veiliger op de weg te rijden. Zij zijn immers het visitekaartje van de organisatie.  

Stap 4: Het ontvangen van de melding

Je hebt een classificatie ontvangen dat een vrachtwagenchauffeur onveilig heeft gereden. Niet alleen ontvang je een melding met een classificering, de melding bevat een video. De vrachtwagen dashcam video ontvang je binnen een paar minuten na het detecteren van onveilig rijgedrag. De melding kun je downloaden en bij structureel onveilig rijden aan een dossier toevoegen. Dit helpt om de veiligheid te vergroten en jouw positie als werkgever te versterken.

https://www.verizonconnect.com/nl/oplossing/dashcam/