Auto blog
Image default
Auto’s en Motoren

Hoe voorkom je een boete tijdens het autorijden?

Een hond die lekker ligt te slapen op de achterbank terwijl zijn baasje hem naar de uitlaatplek rijdt. Dat zie je vaak genoeg in ons land, toch? Maar is dat eigenlijk wel oké? Als je in je auto rijdt, moet je dat zo veilig mogelijk doen. Je gedrag is hierbij belangrijk – dus of je hond rustig in de auto mee kan en of je goed oplet wat je doet – maar er zijn ook een aantal andere regels waar je je aan moet houden. Zo kun je een hoge boete krijgen als je zonder geldige APK de weg op gaat. Tijdens de Algemene Periodieke Keuring kijkt een keurmeester naar verschillende onderdelen van je auto. Hij controleert bijvoorbeeld of je banden nog goed zijn, of de ophanging naar wens is en of je je distributieriem moet vervangen. In dit artikel lees je meer over de regels tijdens het autorijden.

Mag je hond los mee in de auto?

Sommige landen hebben specifieke regels over huisdieren in de auto. In Duitsland moeten honden bijvoorbeeld altijd vastzitten met een gordel of in een bench. Zit de hond niet vast, dan riskeer je een boete van vijftig euro. In België zijn de regels iets losser, maar honden mogen ook daar niet los op de bijrijdersstoel zitten. Maar hoe zit het in Nederland? Hier hebben we geen specifieke regels voor honden in de auto, maar automobilisten worden wel verwacht hun hond goed te kennen en te beoordelen of deze geen gevaarlijke situaties kan veroorzaken tijdens het rijden.

Voor wat voor gedrag kun je een boete krijgen?

Als je tijdens het rijden last hebt van je hond en daardoor een gevaarlijke beweging maakt, kun je een boete krijgen. Hoeveel je moet betalen, hangt dan af van wat je precies hebt gedaan. Boetes voor verkeersovertredingen zijn in Nederland meestal behoorlijk hoog, dus is het beter om je hond niet mee te nemen in de auto. Tenzij het echt nodig is, natuurlijk. Maar je kunt voor veel meer andere dingen een boete krijgen, bijvoorbeeld als je met kapotte verlichting rijdt, als je zonder geldige APK rijdt of als er aan een ander onderdeel van je auto iets niet in orde is.

Verkeersveiligheid

Om te voorkomen dat je een boete krijgt omdat er met een onderdeel van je auto iets mis is, zijn regelmatige controles bij de garage belangrijk. De monteurs van een garage zijn experts in auto-onderhoud, kunnen je auto uitlezen en weten precies wanneer onderdelen vervangen moeten worden. Is je verlichting bijvoorbeeld kapot? Ook hiervoor kun je een boete ontvangen, maar bij een garage wordt dit probleem in een handomdraai verholpen.

Ben jij op zoek naar een gespecialiseerde garage die jouw auto voor een voordelige prijs onder handen neemt zodat jij boetes kunt voorkomen? Dan raden we de garages van Carteam aan. Bij Carteam betaal je nooit meer dan nodig is voor het onderhoud van je auto. Zo kun jij altijd veilig de weg op!