Auto blog
Image default
Dienstverlening

Inductiekookplaten gebruiken

Inductiekookplaten zijn tegenwoordig niet meer weg te denken uit moderne keukens. Ze verdringen geleidelijk conventionele kookplaten. Inductiekoken is eenvoudig uit te leggen. Zoals je misschien al weet, veroorzaakt wrijving warmte. Dit maakt de inductiekookplaat uiterst efficiënt. Alleen het deel van de kookplaat dat de pan raakt, wordt warm. Met deze methode kan een pan op de ene helft van de kookplaat worden geplaatst terwijl de andere helft veilig en koel blijft. Een inductiekookplaat heeft meerdere voordelen. Brandwonden worden aanzienlijk verminderd, evenals het energieverbruik. Neem contact op met een Elektricien Lelystad als je een inductiekookplaat wilt installeren. Voor deze zaken in uw huis kunt u immers het beste beroep doen op professionals.

Het juiste kookgerei om te gebruiken

Als je een inductiekookplaat gebruikt, is het eerste waar je meteen in moet investeren het juiste kookgerei. Dit komt omdat sommige pannen en potten mogelijk niet geschikt zijn voor inductie. Sommige kookgerei is mogelijk niet gemaakt met geschikte materialen die speciaal zijn ontworpen voor inductiekoken. Met behulp van elektromagnetisme werkt inductiekoken alleen met materialen die worden beïnvloed door magneten. Roestvast staal en gietijzer zijn ferromagnetisch (magneten blijven er goed aan plakken) en ideaal voor inductie kookgerei. Sommige kookgerei van zacht metaal, zoals aluminium, koper en glas, laten soms onherstelbare sporen achter op harde oppervlakken.

Hoe inductie werkt

Zodra inductie is ingeschakeld, stroomt er een elektromagnetische stroom door een koperen spoel, ook wel het verwarmingselement genoemd. De vorming van elektronen vindt plaats wanneer inductie-compatibel kookgerei op inductie wordt geplaatst. Elektronen verzetten zich hardnekkig tegen vorming. Wrijving in het kookgerei wordt veroorzaakt door het constante duwen en trekken van elektronen. Resistieve elektrische stroom is de term die het beschrijft. Voedsel wordt gekookt door de warmte die wordt gegenereerd door deze resistieve elektrische stroom.

Waarom kiezen voor het gebruik van een inductiekookplaat?

Inductiekookplaten zijn een slimme, veilige, snelle en efficiënte manier om voedsel te koken. Je kunt er snel mee koken. De inductie doet de rest met slechts een paar drukken op de knop. Sneller dan elektrische en gaskookplaten, kookt het voedsel op een zeer hoge temperatuur. Een inductiekookplaat geeft je nauwkeurige controle over vermogen en temperatuur. U kunt binnen enkele seconden schakelen tussen hoge en lage energie en temperatuur. Een van de beste eigenschappen is hoe gelijkmatig het kookt. Er zullen nooit delen van een gerecht zijn die niet gaar en te gaar zijn. Een werkend stopcontact is voldoende om hem aan en uit te zetten. In vergelijking met gas- of elektrische kookplaten is het veel energiezuiniger. Kookgerei en de plaats eronder, de verwarmingszone of brander genoemd, blijven in contact met de warmte. Andere delen van de kookplaat blijven koel om aan te raken. Dit is uitzonderlijk veilig voor iedereen in uw gezin om te gebruiken.