Auto blog
Image default
Dienstverlening

Leren zeilen

Ooit werd ik een aantal keren uitgenodigd door een vriendin om te gaan zeilen. Maar het leek me eigenlijk niets. Ik stelde me voor dat er veel wind zou zijn, dat ik nat en koud zou worden en dat het eigenlijk een soort ontbering was. Zeilen, dat is toch iets voor super sportieve mensen?

Nu zijn we jaren verder en ineens heb ik het toch te pakken. Dat komt omdat ik een nieuwe vriend heb. Hij zeilt al jaren en hij heeft mij aangestoken. Hij heeft me niet alleen aangestoken, ik woon nu zelfs op een zeilboot in de Middellandse Zee! Hoe heeft het zover kunnen komen?

Wat heb ik veel gemist in mijn leven door niet eerder te gaan zeilen. Ik moet u wel bekennen dat ik met enige tegenzin in het voorjaar ben begonnen met lessen op een Fox 22. Die tegenzin kwam meer door het weer en omdat ik nog steeds overtuigd was dat zeilen koud en nat is.

Dus de keuze voor die Fox 22 was een bewuste keuze, omdat ik op een grotere zeilboot zou gaan zeilen. En de zeilschool die ik koos, had deze boot als lesboot voor volwassenen.

Daarna heb ik lessen gevolgd in een groter kajuitjacht op het IJsselmeer. Dat was, samen met veel theorie en praktijklessen best pittig in het begin. Ik koos voor een gerenommeerde zeilschool (de Randmeren) omdat ik goed beslagen ten ijs wilde komen. Hun aanbod was precies wat ik zocht en in overleg hebben we een soort spoedprogramma gemaakt toegepast op wat ik precies nodig had.

Toen het kwartje eenmaal viel bij mij, was ik gewonnen. Wat een fantastisch gevoel van totale vrijheid kun je beleven bij het zeilen. En hoe mooi is het dat er wereldwijd enorme “communities” bestaan van zeilende mensen. De passie voor vrijheid die wordt gedeeld door zoveel mensen.

Ik ben niet echt een sporter van huis uit, en ik heb geleerd op de zeilschool dat je het vaak zelf in de hand hebt hoe intens je wilt zeilen. En dus hoe lichamelijk zwaar het kan zijn. Als je met een flinke wind de fok moet inrollen en je vaart niet precies tegen de wind in, dan kan dat best zwaar zijn.

Je bent dus afhankelijk van je bootgenoten daar waar het gaat om teamwork. Ook dat kwam al naar voren op de zeilschool. En eerlijk waar, je beleeft magische momenten. Vooral hier op de Middellandse Zee, waar we nu al drie maanden hebben gezeild met alle plezier.

We hebben geweldige mensen leren kennen van over de hele wereld. Ik voel me zeer thuis, en heb het allemaal te danken aan de grondige uitgebreide zeillessen die ik heb gevolgd.