Auto blog
Image default
Financieel

Welke dekking moet ik kiezen bij het afsluiten van een autoverzekering?

Je bent van plan om een auto te kopen. Dan moet je natuurlijk ook een autoverzekering afsluiten. Zonder verzekering mag je namelijk niet op de openbare weg rijden. Om nu alleen maar op de oprit heen en weer te rijden is toch niet echt hetzelfde. Daarom ga je maar snel op zoek naar een autoverzekering. Maar welke moet je nemen? Er worden immers zoveel verzekeringen uitgekozen. Maak je geen zorgen want hieronder wordt uitgelegd wanneer jij welke verzekering het beste kunt afsluiten.

Welke verzekeringen zijn er?

Voordat je een verzekering gaat afsluiten is het wel zo handig om te weten welke verzekeringen er überhaupt zijn. In de hoofdregel zijn er drie verschillende soorten autoverzekering. Er zijn de WA, WA plus en de ALL-Risk autoverzekering. We geven even wat meer uitleg.

De basis

De goedkoopste verzekering is de WA verzekering. Met deze verzekering dek je alleen de basisbehoeftes. Daarmee wordt bedoeld de schade aan andere auto’s, andere voertuigen of mensen hun spullen. Voor de rest wordt er niks verzekerd

Net iets meer dan de basis

Na de WA verzekering is er de WA plus autoverzekering. Deze verzekering dekt net iets meer dan de WA verzekering. Met deze verzekering wordt bijvoorbeeld ook joyriding of inbraak gedekt. Dit kan nog weleens verschillen per verzekering. Maar vaak worden ongeveer dezelfde zaken gedekt.

Volledig gedekt

De duurste verzekering is gelijk ook de meest omvattende verzekering. De ALL-Risk autoverzekering dekt namelijk zo een beetje alles wat jij je kunt bedenken. Deze verzekering dekt niet alleen wat de andere verzekeringen dekken, maar ook jouw eigen schade. Heb je en kras in de deur doordat je langs een scherpe tak bent gereden? Dan dekt deze verzekering de schade. Dit heb je niet met de andere verzekeringen. Waardoor dit altijd de beste verzekering is, al is die tegelijk ook vrij prijzig.

Welke autoverzekering kies jij?

De keuze voor een autoverzekering ligt voornamelijk aan de financiële waarde van het voertuig. Veel mensen willen de goedkoopste autoverzekering. Voertuigen met een hoge financiële waarde worden veelal ALL-Risk verzekerd. Dit heeft ermee te maken dat schades vaak duurder zijn om te repareren, dan voor voertuigen met een lage financiële waarde. Ben je niet zo bang dat je zelf schade veroorzaakt? Dan is de gulden middenweg al snel de WA plus verzekering.Deze verzekering wordt vaak gekozen, omdat het toch een grote hoeveelheid schades dekt. Ook schades waar jij of een ander niks aan kan doen, zoals schade door hagel.

Daarnaast is het natuurlijk belangrijk om de maandelijkse kosten in de gaten te houden. Voor ALL-Risk zijn deze vrij hoog. Wellicht zet je wel liever zelf elke maand een klein bedrag opzij, voor het geval dat. De kans is er immers dat je nooit gebruik hoeft te maken van je dure ALL-Risk verzekering.