Auto blog
Image default
Vakantie

Met een elektrische auto naar de Loire op vakantie

Met een elektrische auto naar de Loire op vakantie 

Hoewel de elektrische auto nog altijd bezig is aan de sterke opmars, zijn er veel onduidelijkheden die zorgen voor twijfel. Kun je bijvoorbeeld op vakantie met zo’n stekkerauto, of sta je dan constant per laadpaal te plannen hoever je nog kunt komen om je eindbestemming met samengeknepen billen te bereiken? Het team van elektrischeautovakanties.nl bewees al eerder dat het prima mogelijk is om met de elektrische auto op vakantie te gaan naar Duitsland en Italië. Ditmaal was het tijd voor een grotere uitdaging; de pioniers besloten een vakantie te plannen dwars door de beruchte laadwoestijnen van Frankrijk om de Loire te bereiken. 
De conclusie: de spookverhalen vallen bijzonder mee. Met wat planning en een elektrische auto met goede actieradius is het eenvoudig om elektrisch op vakantie te gaan naar de Loirestreek. Zelfs een onderbroken laadstop leverde geen problemen op.

Hoe zag de reis eruit?

De heenreis leidde vanuit Nederland naar Orléans. Een totale afstand van 632 kilometer, waarbij de Kona Electric 100% geladen vertrok en drie laadstops nodig had om de eindbestemming te bereiken. De terugreis leidde van Tours naar Nederland. Ondanks dat de Kona Electric vertrok met ruim 20 kilometer minder actieradius, waren ook hier slechts drie laadstops nodig om weer thuis te komen zonder laadstress of een waarschuwende auto. 

Waarom de Loirestreek?

De Loirestreek staat bekend om de vele kastelen, die tijdens de 100-jarige oorlog met Engeland gebouwd werden om de streek te beschermen. Toen de kastelen niet langer nodig waren voor de verdediging van het Franse land, werden zij door de adel betrokken. Dit heeft bijgedragen aan de (relatief) goede staat van de kastelen. In deze regio doe je er verstandig aan om van tevoren op te zoeken welke bezienswaardigheden je wilt bezoeken, want de lijst is lang en de landschappen geweldig.

Daarnaast staat de route naar Loire bekend om de drukke wegen, problemen met laadpaalbezetting en de vele files op het moment dat er een ongeluk of wegafsluiting is. Daarmee is dit een goede vuurproef geweest voor de vakantieganger die zelf met de elektrische auto naar Frankrijk wil, een vuurproef die de vakantie overigens glansrijk doorstaan heeft. Wie de complete reis en het verblijf in de Loirestreek op de website leest, krijgt overigens spontaan zin om de auto in te stappen en de reis zelf te ondernemen. 

Een aantal tips wanneer je ook met je elektrische auto op vakantie wilt

Ben je van plan om zelf op vakantie te gaan met de elektrische auto? Dan hebben de experts na meerdere vakanties een aantal praktische tips voor je:

  1. Neem meerdere laadpassen mee; op die manier kun je namelijk bij verschillende aanbieders laden
  2. Neem een extra laadkabel met Schuko-aansluiting (ook wel granny-charger genoemd) mee zodat je écht overal kunt laden, plus een goede verlengkabel
  3. Gebruik een externe app (zoals Chargetrip GO) om de route te plannen en status van de laadpaal te controleren voordat je het laadplein oprijdt
  4. Volg de laadsessies via de app van de auto zelf; zo zie je op tijd wanneer het laden onderbroken wordt
  5. Richt je reis vooral in aan de hand van snelladers, omdat je dan korte laadsessies hebt. Houd er rekening mee dat je bij snelladers tot 80% laadt, meer laden is niet netjes
  6. Ga niet blind op je navigatiesysteem of Google Maps af, kijk zelf ook wat de snelste (of leukste!) route is, waarbij je rekening houdt met de laadmogelijkheden voor je elektrische auto
https://elektrischeautovakanties.nl