Auto blog
Image default
Zakelijk

ERP voor automotive

In de autoindustrie kan veel profijt hebben van bedrijfssoftware dat afdelingen verbindt, efficiëncy verhoogt en processen optimaliseert. ERP-software maakt dit mogelijk. Onder ERP kan de autoindustrie profiteren van warehouse management systemen, financiële systemen, document systemen die allemaal met elkaar kunnen samenwerken. Wij willen uitleggen wat de betekenis van ERP is en wat de voordelen zijn voor uw bedrijf in de automotive sector.

De weg naar geoptimalisseerde bedrijfsprocessen

De afkorting ‘ERP’ is al een paar keer voorbijgekomen. De afkorting staat voor ‘Enterprise Resource Planning’, het is een centraal managementsysteem waaronder meerdere systemen met functionaliteiten kunnen hangen. Door ERP kan elk systeem met elkaar naadloos communiceren, handig wanneer uw bedrijf uit veel afdelingen bestaat, die allemaal een ander systeem gebruiken. Een ERP-systeem is daarnaast ook een centraal opslagsysteem voor alle, wat betekent dat de data van uw bedrijf maar op één plek beveiligd moet worden.

Onder ERP kunnen ook meerdere systemen worden gekoppeld. Wij willen een paar uitlichten voor de automotive sector. Elk van deze modules heeft elk aparte functionaliteiten.

Warehouse management systeem

De afkorting WMS staat voor ‘Warehouse Management System’. Met behulp van WMS kunnen alle magazijnactiviteiten centraal worden gemonitord en beheerd. 

Op het gebied van warehouse management is het belangrijkste doel om de voorraden continu op een optimaal pijl te houden. Elk ongebruikt, opgeslagen onderdeel kost opslagcapaciteit en daardoor geld. Daarom moeten de voorraadniveaus zo laag mogelijk worden gehouden.

Tegelijkertijd moeten echter ook knelpunten worden vermeden. Daarom moet er te allen tijde een bijbehorende veiligheidsvoorraad wordenaangehouden, anders kan bijvoorbeeld de productie stil komen te liggen. Maar hoe bepaalt een organisatie in de automotivesector de optimale veiligheidsvoorraad? Dit soort vragen valt onder magazijnbeheer.

Processen optimaliseren

Uiteindelijk gaat het bij WMS altijd om de centrale vraag hoe processen in magazijnen en distributieprocessen zo geoptimaliseerd kunnen worden dat de vraag toch te allen tijde wordt gedekt tegen de laagst mogelijke kosten.

Voordelen van warehouse management software

Een groot voordeel is dat er een enorm kostenbesparingspotentieel is voor bedrijven in het minimaliseren van voorraden. Door voorraadhoeveelheden te optimaliseren, resulteert dit in financiële voordelen voor bedrijven die een WMS.

Efficiëntere processen

Naast kostenbesparingen kunnen ook belangrijke bedrijfsprocessen efficiënter worden gemaakt. Moderne WMS hebben tal van automatiseringen die op een breed scala aan gebieden worden gebruikt. Processen met betrekking tot dataverzameling en en gegevens kan op deze wijze gestroomlijnd en versneld worden. Meer automatisering gaat ook gepaard met een lagere werkdruk voor het personeel. Medewerkers hebben dus extra capaciteiten die in plaats daarvan kunnen worden ingezet voor meer gerichte acties.

Real-time weergave van data

Een bijkomend voordeel is direct gerelateerd aan de beschikbaarheid van belangrijke gegevens. Dankzij real-time warehouse data zijn managers en beslissers altijd up-to-date en kunnen ze daardoor tijdig gefundeerde beslissingen nemen. 

De ERP-software als analysetool

ERP-software wordt steeds vaker door bedrijven gebruikt als een krachtige analysetool. Op het gebied van warehouse management worden bijbehorende systemen vooral ingezet om proactief te kunnen inspelen op actuele trends door middel van forecastberekeningen. Zo zijn er voor verschillende producten ernstige seizoensverschillen in vraag waar te nemen. Om gefundeerde evaluaties te creëren, kunnen holistisch geïntegreerde systemen ook magazijn- en verkoopgegevens op locatieniveau bevatten.

DMS, het beheren van documentatie

Elke organisatie heeft te maken met boekhouding. Om het overzicht te behouden en de processem efficiënter maken is er DMS ontwikkeld. Ook de automotive sector kan voordelen halen uit een ‘document management systeem’.Daarom willen wij u kennismaken met de mogelijkheden van DMS binnen ERP-software. 

Functionaliteit voor financiële administratie

Met een volledig geïntegreerde financiële boekhouding kunnen alle zaken, van debiteuren tot crediteuren, uniform worden gedekt. Kasboeken kunnen worden bijhoudt en alle betalingstransacties kunnen worden gereguleerd. Een geïntegreerd aanmaningssysteem zorgt ook voor betrouwbare processen. Zo heeft u altijd een overzicht van de gehele waardestroom en kunt u alle financiële bewegingen in het bedrijf transparant insenten.

Functionaliteit: Activaboekhouding

Dankzij geïntegreerde activaboekhouding kan ook altijd informatie over de vlottende beleggingsactiva worden verstrekt. Afschrijving op de verschillende vaste activa kan automatisch worden berekend. Dit garandeert een volledige documentatie van alle activa, waardoor het uiteindelijk mogelijk is om gemakkelijk aan de belastingvereisten te voldoen.

Functionaliteit: Materiaalkostenboekhouding

Materiaalbeheer kan direct worden gekoppeld aan het boeken van materiaalkosten. Op deze manier kan altijd informatie worden verstrekt over de huidige voorraden. Op deze manier kan de exacte waarde van de voorraden worden gekwantificeerd en geregistreerd, zodat de processen op geen enkel moment in gevaar komen of worden verstoord.

Leverancier van ERP-software

In de wereld van ERP-software zijn er veel soorten ERP-systemen, daarom zien veel bedrijven door de bomen het bos niet meer. Wij willen daarom een leverancier uitlichten, namelijk Easy Conta. Zij hebben veel ervaring op gebied van ERP-systemen. Hun systeem is een cloud oplossing en biedt alle basisfunctionaliteiten die u mag verwachten van ERP. Er is bijvoorbeeld ondersteuning voor automatische rapportage, het beheren van het grootboek, journalen en nog veel meer.