Auto blog
Image default
Vervoer en transport

Eerste hulp voor zenuwpezen tijdens rijexamens

Het zweet loopt in straaltjes over je voorhoofd, zenuwachtig grijp je het stuur net iets te hardhandig vast en hoe werkt voorsorteren bij stoplichten ook alweer? Krijg jij het al warm als je alleen al aan je rijexamen denkt? Dan is dit artikel voor jou geschreven! Kort en bondig zetten wij van Rijschool Verkeerskunde in Haarlem de handigste tips voor je op een rijtje, zodat jij na één poging met een papiertje op zak weg kan lopen.

 

Tip 1: klets je zenuwen weg

Soms kan een beetje small talk voor het examen helpen. Je hebt je al genoeg druk gemaakt, geoefend en geleerd. De theorie zit al in je hoofd, maar de zenuwen kunnen nog weleens roet in het eten gaan gooien. Maak van tevoren even een kort praatje met je examinator over bijvoorbeeld het weer. De examinator is uiteindelijk ook maar gewoon een mens.
Door even te kletsen, geef je de spanning even de tijd om te zakken.

Extra tip: het kan soms ook helpen om gewoon eerlijk te zeggen dat je gespannen bent. Je bent echt niet de eerste die zenuwachtig een rijexamen in gaat. Doordat de examinator weet dat je zenuwachtig bent, kan hij hier misschien ook een beetje rekening mee houden.

Tip 2: de laatste check

Overleg met je rijleraar of het mogelijk is om voorafgaand aan het examen nog één keer samen de kleine dingetjes door te kunnen nemen. Waar dienen alle knopjes in de auto voor en wat zijn de onderdelen van de motor. Het is ook een goede manier om jezelf nog kort te overhoren voor het examen. Daarnaast krijg je er zelfvertrouwen van als je ziet dat je de antwoorden weet.

Tip 3: fouten maken is menselijk

Zelfs tijdens het praktijkexamen is het niet erg om een (klein) foutje te maken. Als je een fout hebt gemaakt, vertel dat je fout zit en indien mogelijk herstel je de fout. Het gaat om het algemene beeld wat de examinator van je heeft. Als je je fout meteen herstelt, ziet de examinator dat je de fout direct doorhad en dat je ook weet hoe je het moet herstellen.

Tip 4: bereid je goed voor

Deze tip klinkt misschien logisch, maar het blijft belangrijk om dit niet te vergeten. Zorg daarnaast ook goed voor jezelf. Ga de avond voorafgaand aan het rijexamen op tijd naar bed en eet goed en voldoende. Blauwe bessen, haver, en banaan staan er om bekend dat ze goed zijn voor de concentratie.

Conclusie: jij bent er klaar voor

Het is goed om te onthouden dat je niet voor niks toestemming hebt gekregen om rijexamen te gaan doen. Je rijleraar heeft genoeg vertrouwen in je om je op te geven, nu jij nog! Met deze tips op zak ben je er klaar voor. Succes!

Lees hier de tips om te slagen voor je auto theorie examen.

https://rijschoolverkeerskunde.nl/