Auto blog
Image default
Auto’s en Motoren

Hoe snel groeit het gebruik van elektrische auto's?

Elektrische auto’s zijn de toekomst. Nog lang niet iedereen rijdt elektrisch, maar door initiatieven zoals een mobiliteitshub worden ook elektrische auto’s steeds toegankelijker. Hoe snel het gebruik groeit? We zijn voor jou in de CBS data gedoken. 

Elektrisch rijden wordt steeds populairder

Op 1 januari 2021 waren er 174.000 elektrische auto’s geregistreerd in Nederland (bron: CBS). Hoewel dat slechts 1,98% van het totaal aantal geregistreerde auto’s in Nederland is, is dat wel 63 procent meer dan het jaar ervoor! Dat zegt wel iets. De meeste stekkerauto’s zijn echter nog altijd in zakelijk bezit. Gelukkig stappen wel steeds meer particulieren over op een elektrische auto en dat zal de komende jaren blijven groeien.

Elektrisch rijden wereldwijd

Wereldwijd werden er in 2021 6,75 miljoen elektrische auto’s en lichte bedrijfswagens geregistreerd. Dat was toch 108% meer dan in 2020. De beste verkoopcijfers kwamen natuurlijk van Tesla, gevolgd door Volkswagen Group en het Chinese BYD (Build Your Dream). Nederland is als klein landje geen koploper, maar wel een gunstig land voor elektrisch rijden.

Nederland is een gunstig land voor EV-rijden

Dat meer mensen overstappen op elektrisch vervoer is dus wel duidelijk. Wanneer ga jij de stap zetten? Met 100.000 privé-laadpalen en 37.000 openbare laadpalen (2019), loopt Nederland internationaal gezien voorop. Er zit er ook vast en zeker al een bij jou in de straat of in de buurt. Ook in een mobiteitshub zijn laadpalen te vinden, naast andere voorzieningen zoals horeca en supermarkten. 

Volgens onderzoek van Zutobi komt Nederland na Noorwegen, Luxemburg, Duitsland en de Verenigde Staten op de 5e plek van meest gunstigse landen om elektrisch te rijden. Niet alleen op basis van laadpalen natuurlijk, maar op veel meer creteria. 

Subsidie voor elektrische auto

Het is mogelijk in Nederland om subsidie te krijgen tot €2.950. Helaas is de subsidiepot voor 2022 al op, maar vanaf 2 januari 2023 kun je weer aanvragen indienen. Daar hebben we geluk mee, want dat kan in Noorwegen niet. Al kunnen Noren weer aanspraak maken op andere voordelen. 

 

https://ezpark.nl/ez-park/oplossingen/mobiliteitshub