Auto blog
Image default
Bedrijven

Wat is het werk van een elektricien?

Het is een beroep dat veel mensen zullen kennen: elektricien. Wanneer je echter verder vraagt wat een elektricien precies doet, dan komt er vaak uit ‘Iets met elektra’. Sommigen onder ons zien graag een toekomst als elektricien en volgen hier een opleiding voor, anderen huren graag een elektricien in wanneer ze problemen hebben met de elektra in hun woning of bedrijf. Hoe dan ook, mogelijk is het tijd om iets meer te verdiepen in een beroep dat we meer nodig hebben dan we zelf zullen inschatten. 

Hoe word ik een elektricien?

Om een elektricien te kunnen worden, zul je in elk geval interesse moeten hebben in techniek. Bovendien moet je een opleiding volgen. Dit kan op mbo- of hbo-niveau. Op het mbo zul je snel terechtkomen bij de opleiding Elektrotechnische installaties. Deze opleiding duurt tussen de 2 en 4 jaar en kun je ook op niveau 2, 3 of 4 doen. Op het hbo zul je snel denken aan Elektrotechniek. Hiervoor heb je een mbo 4 diploma nodig in dezelfde sector om toegelaten te worden, of een havo/vwo diploma met het juiste profiel. Heb je één van deze opleidingen behaald? Dan kun je aan de slag gaan als elektricien.

Wat doe je in het dagelijks leven als elektricien?

Zodra je als elektricien aan de slag bent gegaan, zul je verschillende situaties tegen komen. Eén van de belangrijkste zaken is het aanleggen van elektra. Het is hierbij van groot belang dat je als elektricien bij blijft bij de nieuwe regels. Een elektricien moet namelijk werken via bepaalde wet- en regelgeving, maar door constante ontwikkeling kan deze steeds veranderen. Ook kan bij het uitbreiden van elektra een elektricien erg handig zijn. Ook bij stroomstoringen zorgen elektriciens ervoor dat alles weer werkt. Kortom, een elektricien is erg fijn om te hebben. Anders stoppen er waarschijnlijk een hoop apparaten die we normaal veel gebruiken: niet zo fijn.