Auto blog
Image default
Tweewielers

Elektrische fietsen: ideaal voor senioren

Elektrische fietsen nemen langzaam het straatbeeld over. Ook de jongere generatie springt steeds vaker op een e-bike. Voor de oudere generatie houdt de elektrische fiets echter al een geruime tijd geen geheimen meer. -> Het online e bike assortiment van FastFurious

De voordelen van de elektrische fiets zijn met name interessant voor senioren. De trapondersteuning geleverd door de motor maakt het ook voor oudere fietsers eenvoudig om een heuveltje op te gaan. En in tegenstelling tot de snorfiets maakt de elektrische fiets nauwelijks geluid.

Waar op letten bij een elektrische fiets voor senioren?

Er zijn inmiddels een hoop verschillende modellen als je in de markt bent voor een elektrische fiets, waaronder e-bikes voor senioren. Dit zijn bijvoorbeeld lichte elektrische fietsen speciaal voor senioren.

Elektrische fietsen die ontworpen zijn voor de oudere generatie zijn over het algemeen voorzien van de volgende eigenschappen:

–          Een lage instap: oudere fietsers ervaren regelmatig problemen tijdens het in- en afstappen. Een fiets met een lage instap is een prima oplossing. Deze zijn ook onder de elektrische fietsen te vinden.

–          Een lichte fiets: wanneer je op de fiets stapt, zul je deze in balans moeten houden. Dat gaat een stuk makkelijker wanneer de fiets niet zo zwaar is. Over het algemeen weegt een elektrische fiets rond de 23.5 kilogram en een accu 3.5 kilogram. Kies voor een lichte fiets en een minder zware accu.

–          Een motor in het midden: een elektrische fiets met een motor in het midden is een veilige keuze door het lage zwaartepunt. Hierdoor is het in balans houden van de fiets eenvoudiger.

–          Minder versnellingen: een fiets met meer versnellingen is tevens zwaarder; bovendien zul je wellicht een deel van de versnellingen niet gebruiken, omdat deze met name zijn bedoeld om te racen of lastige parcours af te leggen.

–          Dichte kettingkast: de nadelen van een dichte kettingkast wegen het niet op tegen de voordelen als je met name op de fiets springt om boodschappen te doen of voor plezante fietstochtjes. Een dichte kettingkast raakt minder snel vervuild en zorgt tevens minder snel voor vlekken op de broekspijpen.